czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki surówki (ewent. zestaw surówek) 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć do moździerza i utłuc wszystkie razem z czosnkiem, włożyć do miski zalać winem
Gotowanie jest łatweszczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z olejem i solą, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym
Gotowanie jest łatwepodlać winem, dodać miód i przyprawy do smaku. Dolać pół szkl wody lub rosołu, dusić ok 1 godzinę , w razie potrzeby dolać wody. Żeberka podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i sałatką. Opublikowany
Gotowanie jest łatwećwierć kurczaka (ze skrzydełkiem) 2-3 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować
Gotowanie jest łatweniewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne). Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami
Gotowanie jest łatwekapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu. Podawać z ziemniakami z wody, posypać koperkiem
Gotowanie jest łatweDodać posiekaną cebulę, kawałek papryki i rozmrożone grzyby, i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 40 min. W razie potrzeby dolać wody, Na koniec dodać śmietanę, wymieszać . Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem
Gotowanie jest łatwekluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę
Gotowanie jest łatwedyni oczyszczonej 3,5 szkl mleka 1 szkl mąki 1 jajko sól Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z wodą. Z mąki, jajka i odrobiny soli utrzeć w palcach zacierkę (jak kruszonka) Mleko zagotować, dodać dynię , ponownie zagotować i dodać kluseczki. Pogotować chwilę , osolić do smaku. Niektórzy wolą z cukrem. Zainteresowanych
Gotowanie jest łatwepieczony kurczak, ok 250 g pieczona dynia ok 200 g pieczone ziemniaki ok 250 g 1 cebula puszka groszku sól pieprz majonez musztarda natka pietruszki Składniki to resztki obiadu (OBIAD) Wszystko pokroić w kosteczkę, dodać osączony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać majonez i musztardę, sól i pieprz do smaku, wymieszać
Gotowanie jest łatwełyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
KasiaiKrzysiu.plzetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem do miski. Wymieszać
kawawszklanceduszonego w pomidorach .. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich , kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe
kawawszklanceDodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceprzełożyłam do miski 2. Cebulkę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju, pod koniec szklenia cebuli dodałam przeciśnięty czosnek. 3. Awokado obrałam i dołożyłam do pozostałych składników. 4. Tłuczkiem do ziemniaków ugniotłam i połączyłam ze sobą składniki ( blendowanie powoduje rzednięcie masy ) 5. Natkę posiekałam i dodałam wraz z przyprawami, siemieniem i skrobią do masy. Masę wyrobiłam ręką. Z tak przygotowanej
kawawszklance