żeberek w jednym kawałku sól pieprz kolendra 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu z mniszka szczypta gałki muszkatołowej ziemniaki ok 800 g Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać
Gotowanie jest łatweobiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka ) sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżka mąki smalec do smażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, oprószyć kotlety mąką z obu stron
Gotowanie jest łatwegęsty można dodać odrobinę mleka. Do sosu wrzucić koperek i mieszając gotować ok 5 min. doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać kotleciki na gorąco z mlodymi ziemniakami , polewać sosem koperkowym
Gotowanie jest łatweułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem
Gotowanie jest łatwetłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków
Gotowanie jest łatweoregano i majerankiem. Dusić ok 20 min pod przykryciem . Mąkę wymieszać z koncentratem i niewielką ilością wody. Podprawić potrawkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki świeże oregano. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym
Gotowanie jest łatwerównież ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatwepodlać mlekiem. Mleko wymieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do grzybów i sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, Doprawić do smaku solą i pieprzem i koloru kurkumą. Podawać z ziemniakami tłuczonymi. Posypać szczypiorkiem
Gotowanie jest łatwepodlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min. Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwekostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Gotowy gulasz układać w gniazdku z długich fasolek , podawać z surówką i ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwetłuszcz, włożyć cebulę, następnie po chwili dynię i paprykę. Dodać przyprawy i sól do smaku, smażyć ok 20 min i mieszać od czasu do czasu. Podawać do mięsa zamiast ziemniaków
Gotowanie jest łatwedurszlak i pozostawić do odcieknięcia na ok godzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach
Gotowanie jest łatwerosołu z kurczaka świerć główki kapusty ok 600 g 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki kawałek pora listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz pieprz ziołowy sól selerowa 2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi duża szczypta 4 łyżki śmietany prażony na patelni kminek Rosół wlać do garnka, włożyć wszystkie warzywa i i przyprawy, gotować do miękkości. Przed zmiksowaniem wyłowić
Gotowanie jest łatwemałe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Piec w temp 190 st ok 20 min. Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem
Gotowanie jest łatwegotowania podrobów. ok 1 szklankę, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę lub podprawić mąką rozrobioną w rosole, Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwe