ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1872/2562)

Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 258

kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę

Gotowanie jest łatwe
Zaciereczka na mleku z dynią 156

dyni oczyszczonej 3,5 szkl mleka 1 szkl mąki 1 jajko sól Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z wodą. Z mąki, jajka i odrobiny soli utrzeć w palcach zacierkę (jak kruszonka) Mleko zagotować, dodać dynię , ponownie zagotować i dodać kluseczki. Pogotować chwilę , osolić do smaku. Niektórzy wolą z cukrem. Zainteresowanych

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pieczonego kurczaka, dyni i ziemniaków 195

pieczony kurczak, ok 250 g pieczona dynia ok 200 g pieczone ziemniaki ok 250 g 1 cebula puszka groszku sól pieprz majonez musztarda natka pietruszki Składniki to resztki obiadu (OBIAD) Wszystko pokroić w kosteczkę, dodać osączony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać majonez i musztardę, sól i pieprz do smaku, wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Dyniowy chlebek na słodko 154

łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Surówka z czerwonej kapusty 192

zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem do miski. Wymieszać

kawawszklance
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 481

duszonego w pomidorach ..  Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe

kawawszklance
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 191

Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Jarskie kotlety z ciecierzycy ( bez jajka, bezglutenowe ) 328

przełożyłam do miski 2. Cebulkę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju, pod koniec szklenia cebuli dodałam przeciśnięty czosnek. 3. Awokado obrałam i dołożyłam do pozostałych składników. 4. Tłuczkiem do ziemniaków ugniotłam i połączyłam ze sobą składniki ( blendowanie powoduje rzednięcie masy )  5. Natkę posiekałam i dodałam wraz z przyprawami, siemieniem i skrobią do masy. Masę wyrobiłam ręką. Z tak przygotowanej

kawawszklance
Kurczak z pieczonymi warzywami 308

całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią.  Podajemy np. z   pieczonymi ziemniakami   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 526

trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy .   zastawa

królestwo garów
Temesvári sertéstokány 218

łyżeczka kminu rzymskiego** 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj: moździerz (jeśli kmin masz niezmielony) dużą patelnię lub garnek Podaj z: ziemniakami lub ryżem Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin

Bazując na smaku
Łosoś z warzywami i pesto 245

łososia, nawet jeśli używamy w tym celu patelni. Jednak ten temat na blogu już „przerabialiśmy” (patrz m.in. wpisy pt. łosoś z grilla oraz łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami ) i wcale nie jest to trudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy tu kilka

Kulinarna Pokusa
SoS grzybowy 194

czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania! Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 262

obiad zamiast ziemniaków zaserwujmy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną z podsmażoną cebulką – pyyyszna. Do tego mizeria i kotlety sojowe w przyprawie do ryby. Szybko, sycąco i odrobinę kalorycznie – odpowiednio do pogody. 20 rozgrzewających zup na jesień/20 warming soups for the autumn 1. Zupa z czarnej fasoli i pomidorów / Black bean and tomato soup 2. Krem z cukinii / Cream

Qlinarnie i Qlinarnie
SAŁATKA WARZYWNA Z KABANOSAMI 287

Sałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie  PARYS - PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 słoik

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania