ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1870/2562)

Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 189

koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą

Be Fit Be Strong
Bulwy „au gratin” 131

czyli słonecznik bulwiasty. Bulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Bulwa czyli topinambur w smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem

królestwo garów
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 207

solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina

Karo in the Kitchen
Placki buraczano-ziemniaczane 179

buraki są zdrowe :) Składniki 2 średnie buraki 3 nieduże ziemniaki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Buraki zetrzeć … Czytaj dalej Placki buraczano-ziemniaczane

czarrna od kuchni
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 205

lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone topinambury 124

ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni. Składniki 500 g topinamburów 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól ziołowa świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Bulion wege z makaronem z naleśników, Fusilli Jerry (Seinfeld) 248

esencjonalna i smaczna zupa. Można ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego! Składniki: 9-10 marchewek 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca suszony lubczyk ½ łyżeczki wędzonej papryki sos sojowy sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 183

dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym 146

stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowym – śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek Sosem oblałam warzywa i ziemniaki, które podałam do obiadu. Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi majonez postanowaiłam roladki urozmaicić tym […] The post Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką. 970

przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później odkryć i jeszcze piec 10 - 15 minut, aby mięso się zrumieniło. Podawać z pieczywem, smażonymi ziemniakami lub kaszą albo według własnych upodobań. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
MAKARON RISINI Z WARZYWAMI I KURKUMĄ 286

dzisiejszy obiad miałam przepysznego kurczaka marynowanego w maślance, do którego podałam aromatyczny makaron risini z kurkumą i warzywami. Taki makaron z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Polecam! Makaron podałam z kurczakiem marynowanym w maślance i przyprawach ( przepis ). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 206

samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa z kalarepką 190

Lekka i smaczna :) Składniki kości schabowe lub porcja rosołowa pęczek młodej marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 3-4 młode ziemniaki 1 kalarepa 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz … Czytaj dalej Zupa z kalarepką

czarrna od kuchni
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Idealne na obiad lub przyjęcie. 151

patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego

Słodkie okruszki
Ziemniaczki z piekarnika 132

papierem, który skrapiamy oliwą/olejem, wykładamy ziemniaczki i obsypujemy ziołami oraz solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka, ja sprawdzam widelcem lub wykałaczka czy ziemniaczki są już gotowe. Po upieczeniu wykładamy i możemy zajadać z czym tylko dusza zapragnie

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania