ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1727/2562)

Makaron soba ze szparagami i groszkiem 134

smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu. Dodam tylko, że soba to japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią

Smakowity Blog Kulinarny
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 175

źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru

wege i kropka
MAKARON Z CUKINIĄ I PEPERONI 153

łyżek śmietany 30% (opcjonalnie) ulubiony makaron ugotowany al dente świeżo mielony pieprz, sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy wstążki cukinii oraz paseczki żółtej papryki. Chwilę dusimy, dodajemy kilka plasterków papryczki peperoni, skrapiamy

wege i kropka
SAŁATKA COUSCOUS 173

składzie zawiera dwa razy więcej białka niż w płatkach owsianych, ryżu czy kaszy perłowej, posiada także bardzo dużą ilość żelaza, niacyny i tiaminy. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. SKŁADNIKI : kasza kuskus rukola jajko (opcjonalnie) mieszanka orzechów  suszone pomidory i oliwki w oliwie ziołowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Jest to bardzo szybka potrawa! ;) Kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami

wege i kropka
JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 182

źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się

wege i kropka
KOTLETY Z BURAKÓW 246

jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki.  Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi z dodatkiem masła, soli i curry :) Smacznego

wege i kropka
Zupa kukurydziana 144

intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra.  2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka 1 ziemniak 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18-30% 4 łyżki oleju przyprawy do smaku: sól, pieprz papryka ostra, papryka słodka, kumin, oregano, tymianek, chilli

Szefowa kuchni
KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ 123

pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
Delikatne knedle twarogowe z truskawkami 143

knedle, możecie jeść z bułką zrumienioną na maśle, ze śmietaną czy sosem jogurtowo-owocowym. Spróbujcie koniecznie tego ciasta! Jest zdecydowanie lżejsze, niż tradycyjne ciasto na knedle na bazie ziemniaków, ale równie sycące. Dla wszystkich miłośników wyrobów na bazie sera w tym szczególności leniwych, obowiązkowa pozycja tego i pewnie kolejnych wakacyjnych okresów U mnie w kolejnym wydaniu z pewnością z morelami

Mieszam w Garnku
Młode ziemniaczki z młodą kapustką i delikatnym indykiem 141

pietruszkę. Dosmacz solą i pieprzem. Wrzuć kapustę i podlej wrzątkiem. Duś do chwili, aż płyn odparuje. W razie potrzeby przypraw według uznania. Pod koniec duszenia wsyp sporą garść koperku. Ziemniaki pozbaw skórki, ugotuj do miękkości, podsmaż na oleju kokosowym jeśli lubisz. Podawaj z kapustą i koperkiem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane bataty- Lunchbox #4 239

mikrofali.  Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków :) Składniki: 2 bataty biała część małego pora 1/4 żółtej papryki 1/4 białej papryki ser pleśniowy typu blue olej rozmaryn Słodkie ziemniaki szorujemy dokładnie i kroimy na połówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). U mnie trwało

Czerwona Porzeczka
RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI 258

Statystyczny Polak zjada 12 kg ryb rocznie, a Portugalczyk 50... Artykuł RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
"Prawda c czy fałsz?" 129

nosa nie czujemy zapachów?, Czy w ludzkim uchu znajdziemy młoteczek?, Czy struś chowa głowę w piasek?, Czy ryby nie mają głosu?, Czy pszczoły tańczą?, Czy słońce kiedyś zgaśnie?, Czy ziemniaki są trujące? to odpowiedzi na te pytanie znajdziesz tutaj. Może się nam wydawać, że je znamy, bo niektóre pytania są proste, ale możemy się zdziwić, bo odpowiedzi są zaskakujące

kruche babeczki
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 153

sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Mielone kotlety z wołowiny z grilla appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Soczewica czerwona na ostro 170

zalewamy wodą. Na wolnym ogniu gotujemy aż soczewica zmięknie często mieszając. Gdy już jest gotowa, dodajemy ocet jabłkowy, całość mieszamy i solimy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego! *Szklanka ma pojemność 250 ml. Artykuł Soczewica czerwona na ostro pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania