jeden kęs, ja dodałam do nich jeszcze nasz polski bób i danie wyszło znakomite. Polecam na przyjęcia, rauty czy inne spotkania z przyjaciółmi. Te ziemniaczki są znakomite, popróbujcie. Ziemniaki z sosem i bobem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesłoiczka, około łyżeczka) - 2 szklanki wody - puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy
Roślinożerni urlopowiczebardzo pożywna, smaczna i ładna zapiekanka. Użyłam tutaj ziemniaków zwykłych białych i batatów, w rezultacie wyszedł przepyszny obiad, który i Wam polecam. Takie zapiekanki robi się szybko a potem szybko znikają, pozostawiając uśmiech na licach biesiadników. Ziemniaczana zapiekanka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu inspiracji trafiłam na tę zapiekankę . Okazało się mam wszystkie składniki na zapiekane klopsiki z ziemniakami i były następnego dnia obiad. Pyszny, nietrudny i niedrogi obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 100 g jarmużu 150 g ziemniaków 150 g pieczarek 1 cebula 40 g soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka sól, pieprz ostry sos chili Przygotowanie: Cebule obrać pokroić … Czytaj dalej Pożywna zupa z jarmużem
czarrna od kuchniDzisiaj proponuję Wam proste, smaczne i zdrowe danie wegetariańskie na zimę z makaronem, batatem i orzechami. Słodkie ziemniaki są zdrowsze od tradycyjnych, zawierają bowiem wiele witamin z grupy B oraz dużą ilość witaminy A (w formie roślinnego beta-karotenu), chronią zatem przed nowotworami i chorobami serca, dostarczają również wiele cennych pierwiastków: magnez, potas, fosfor, mangan i miedź. Są także bogate
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 2 filety z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cukinia 2 cebule 1/2 bakłażana 800 g ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów marynata: 3 ząbki czosnku słodka … Czytaj dalej Jednogarnkowy obiad z kurczakiem
czarrna od kuchnigościła ( Fergese ). Tym razem potrawa bardzo prosta, ale i smaczna. Do rzeczy... Turli Perimesh (Warzywny galimatias) Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje): - 1 cebula - 3-4 młode ziemniaki - 1 du ż a cukinia - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - garść okry (opcjonalnie) - ząbek czosnku - 75 g oliwy (tak, 75 nie 7.5) - kilka oliwek (do dekoracji) - garść natki pietruszki - sól
Roślinożerni urlopowiczewyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła 2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz
Gary Bez dnaproste, idealne jako samodzielne dania lub dodatek do mięs, ryb. U nas przeważnie pysznią się jako samodzielne danie. Dziś ziemniaczana z ogórkami, zapraszam serdecznie. Sałatka jest lekko pikantna, kremowe ziemniaki, chrupiące ogórki kiszone a w sezonie małosolne, spróbujcie koniecznie. Ziemniaczana sałatka z ogórkiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedziś z jego wykorzystaniem słynny amerykański fish & chips w moim wydaniu. Zapraszam na przepyszny obiad. Można go oczywiście zrobić w piekarniku, też będzie super. Ryba z pieczonymi ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 530 g ugotowanych ziemniaków, można wykorzystać te, które zostały z obiadu 4 łyżki mąki 1 kulka mozzarelli light 100 g szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 25 g … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
czarrna od kuchniSzuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem. Continue reading Śledzie pod pierzynką at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plProste, pyszne, polskie jedzenie, czyli ziemniaki, cebula, czasami kiełbasa, wszystko z patelni, a do tego kwaśne mleko… kto z nas tego nie lubi. Ja uwielbiam, to wspomnienie dzieciństwa. Dlatego, gdy takie wspomnienia nas nachodzą warto je odtworzyć w naszej kuchni i próbować cofnąć czas. I tak było z tym daniem, ot patelnia, kilka warzyw i dodatków, bo oczywiście proste danie
Bernika - moj kulinarny pamietnik