ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1196/2562)

Babka ziemniaczana! 173

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu

Kuchnia Pani Wiosny
Dzik w kuchni i purée z selera! 175

redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny i kremowy. Purée z selera Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z porów... :) 175

garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3cm startego korzenia imbiru kminek gałka muszkatołowa 2 liście laurowe oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Sposób wykonania: Pory dokładnie myjemy i odcinamy(...)drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 168

odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę

Kuchnia Pani Wiosny
Lekko cytrynowy pstrąg z cykorią 175

korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu.  A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki  8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi dokładnie myjemy. Przekładamy do glinianej formy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone ziemniaki

Kuchnia Pani Wiosny
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 203

cytrynowy sól oliwa z oliwek 1 jajko otręby owsiane 450g liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól 2 łyżki serka mascarpone  8 średnich ziemniaków szczypiorek do dekoracji cytryna Sposób wykonania: Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie obtaczamy(...)oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam

Kuchnia Pani Wiosny
Kluski ziemniaczane ze śliwkami 203

momentach zawalczyć o siebie i swoje zdanie. O to żeby być fair wobec siebie. Może to właśnie ma nas zmobilizować i popchnąć do przodu. Składniki na 4 porcje: 800g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka 500g śliwek sól masło cukier cynamon  Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy je przez

Kuchnia Pani Wiosny
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 232

wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku(...)Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Ja dodałam także pokrojoną natkę pietruszki i kremówkę. Wody dolewamy tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej zawsze wlać

Smaczne Zdrowe
Siekane kotlety z indyka . 247

indyka , pieczarek , sera żółtego i pysznych dodatków . Do kotletów dodałam  Sos kebab - gyros firmy Folwark  , oraz koncentrat czosnkowy i chilli firmy Proeco Polska . Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami oraz sałatk ą z marchewki  . Zapraszam :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego   3 , 4 jajka  2 , 3  łyżki(...)wymieszać . Na patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. Podawać z ziemniakami , wyśmienicie smakują z bułką i surówką z marchewki . Surówka z marchewki : Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , dodać czosnek i remuladę , duńską , przyprawić do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 222

cebula kawałek korzenia selera 1 marchew  szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia selera  1 niewielki brokuł 2 l wywaru z kurczaka                     100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego(...)selera, pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka). Zupę gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do niej

Miód i pieprz
Pulled pork w sosie pomidorowym 164

pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso(...)druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy z sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką, w opieczonych bułkach lub na talerzu z ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 184

około 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania :   O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni

Przepisy i porady kulinarne
Fasolowa z chipsikami kiełbasianymi 249

garnek ponad 3 litry Składniki * 2 garści namoczonej a następnie ugotowanej fasoli/grochu * kawałek wędzonego boczku i 1 pęto najlepiej wiejskiej wędzonej kiełbasy * 3 ząbki czosnku * jedna duża marchewka * 3 ziemniaki * liść laurowy * ziele angielskie * kminek * majeranek * ok 3 łyżek mąki * cebula Do dzieła!!! Gotujemy boczek i kiełbasę w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy się zagotuje wrzucamy pokrojone(...)kostkę ziemniaki i marchewkę oraz groch. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Wrzucamy kminek, majeranek. Wyjmujemy kiełbasę i boczek. Kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na dużym ogniu aby się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy je z patelni na talerz a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy na miękko cebulkę pokrojoną w kostkę, wrzucamy do niej mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę łączymy

sierotka maRysia w kuchni
Kasza gryczana 258

odliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie takie mleko które troszkę postoi w ciepłym miejscu i zaczyna pojawiać się w nim serwatka. Później gdy je ogrzejemy można zrobić z niego biały ser. Obecnie w sklepach jest ono dostępne(...)pysznej potrawy to chyba na świecie nie ma!!! W domu często jemy właśnie wypieczoną kaszę - różnie czasami z normalnym zimnym mlekiem a czasami ze zsiadłym, uwielbiam to. Albo młode ziemniaki - one z niczym innym tak wspaniale nie smakują jak właśnie z mlekiem!!! Anna Maria na swoim blogu prowadzi wspaniały wątek na temat smaków dzieciństwa - jednym właśnie z moich ulubionych smaków

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania