ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:69/181)

,,Pieczone ziemniaki w koszulce z szynką parmeńską ’’ 225

wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy i ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie

Podróż w kulinaria
Schab duszony w młodej kapuście 187

dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania   zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki 1/2 główki młodej kapusty

Ugotować
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 154

wrzenia. Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Układamy na dnie naczynia ziemniaki, następnie kawałki ryby, a na koniec brokuła i zalewamy wszystko sosem koperkowym. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego

kuchnia doski
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 209

marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.  3.Nadzienie wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki. Całość zapiekamy 25 min w 180 stopniach

słodki bratek
Wegetariańska musaka 173

wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami. 4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony  Trochę roboty jest :) ale naprawdę

zdrowa vege kuchnia
Schab W Ryżwo- Maślankowej Panierce z Zapiekanymi Ziemniaczakami 224

plasterki wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200"C Podajemy z sałatką z rukoli lub buraczków, SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 185

półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Bacalhau à Brás 189

dodać jajka i ziemniaki. Smażyć delikatnie mieszając około 2 minut. Podawać z oliwkami. Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie:  są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje z lokalnym. Można do tego wyboru podejść

królestwo garów
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 187

Dziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki(...)odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno szpinak

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ziemniaczana. 170

naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

Symfonia smakowa
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 286

pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.   Podajemy z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 254

przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik . Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 130

sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki masła Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). W duzym garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki. Czekać aż się woda ponownie zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak. Boczek posiekać w drobną kostkę Pora pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek(...)boczek – chwilę razem przesmażyć. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w plasterkach. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków i połowę porów, zalać ½ przygotowanej mieszanki z mleka i jajek. Następnie znów ziemniaki, pora, pozostałą część płynu i na wierzch wyłożyć

Smaczny zeszyt
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 132

sobie poprawę, bo ryby uwielbiam, moje Dzieci również za nimi przepadają, a zawsze jedliśmy ich sporo.   Zaserwowałam zatem rybę panierowaną (na dwa sposoby, ale o tym zaraz) i zapiekaną z odrobiną majonezu, serem oraz prażoną cebulką... Do tego najlepsze tzatziki z ogórkiem kiszonym i młode ziemniaczki z koperkiem. Chyba już dawno tak szybko nie zrobiłam zdjęć... miałam taką(...)łyżeczką majonezu, a następnie posyp tartym serem, odrobiną ostrej papryki i wierzch posyp cebulką prażoną. Zapiekaj rybę około 4- 5 minut do rozpuszczenia się sera.  Wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z cytryny, dodaj tzatziki, wyłóż ziemniaki i posyp je koperkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 221

Ziemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, gęstym sosem, zyskuje nowych barw. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię mocno skrapiamy(...)wszędzie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra-dół. Zapiekamy całość w zamkniętym naczyniu około godziny, na kolejne 20 do 30 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby wierzch apetycznie się przyrumienił. Ta porcja wystarczyła na dwa obiady dla dwóch dorosłych osób. Można ją z powodzeniem odgrzać na drugi dzień. SKŁADNIKI 800g ziemniaków (waga po obraniu) 400-500g surowego świeżego filetu

Karo in the Kitchen