ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:61/181)

Dorsz pieczony z warzywami 219

Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych)  1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz  szczypta(...)pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy.  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone frytki z dorszem z suszonymi pomidorami! Letni obiad! 177

olej z suszonych pomidorów WYKONANIE: Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż rybę, pomidory, kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone frytki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, ułóż na pergaminie do pieczenia, delikatnie skrop olejem z suszonych pomidorów. Piecz 45 min. Wspaniała soczysta ryba i chrupiące frytki. Mniamiiii

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka warzywna 125

pomidory, cukinie które urosły wam w ogródkach i jeszcze wciąż młode ziemniaki.   Prowansalskie smaki i polskie warzywa to idealne połączenie.   Zapiekanka warzywna jest niezwykle smaczna i aromatyczna za sprawą użytych tu ziół i sporej ilości czosnku, który pięknie pachnie podczas pieczenia. Gorąco polecam tak przygotowane zapiekane warzywa. Zapiekanka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Można jeść(...)należy pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie (szatkownicy). Ziemniaki powinny być pokrojone najcieniej, miękkie warzywa i pomidory mogą być pokrojone nieco grubiej. Pokrojone warzywa ułożyć w osobnych naczyniach. Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek i listkami rozmarynu.  Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oliwy z czosnkiem, tylko aby je natłuścić. Na patelni

Codzienne Gotowanie
Zapiekane ziemniaki hasselback 165

Zapraszam na pyszne ziemniaczki. Zapiekane wraz ze skórką zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Polecam jako dodatek do obiadu lub solo z sosem czosnkowym. Polecam Składniki: 1/2 kg małych ziemniaków 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle(...)uważając aby nie przeciąć ziemniaka na wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łyżki i wtedy nacinać). Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczone ziemniaki w jogurtowej marynacie 129

wysmarowania blachy Sposób wykonania: Ziemniaki szorujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż zaczną mięknąć. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180C°.  Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i polewamy nim ziemniaki. Mieszamy aby marynata równomiernie je obtoczyła. Kawałki ziemniaków układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut

Qchnia po prostu
Wegetariańskie chilli 76

mają najmniejszego znaczenia. Na koniec dnia chodzi o to, żeby danie było smaczne. A wegetariańskie chilli takie jest. Sprawdź też super przepis na jajka zapiekane w awodado Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana w porach 143

rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut, funkcja termoobieg. Gotową rybę podałam z ziemniakami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 194

Ziemniaki ułożyć na blasze delikatnie nasmarowanej oliwą. Nałożyć do nich przygotowany farsz. Ser zetrzeć na tarce oo drobnych oczkach i posypać nim każdą połówkę ziemniaka. Blaszkę włożyć do piekarnik nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut, aż ser zacznie się ładnie rumienić

My simple kitchen
Panga zapiekana z pomirorami i oliwkami 171

Zapiekana panga to smaczny i zdrowy sposób na dietetyczny posiłek. Dziś na obiad delikatna rybka z grilla, bez tłuszczu z dodatkiem pomidorków i oliwek. Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z pangi (po rozmrożeniu) 3 szt. pomidorków cherry 3 szt. oliwek z papryką sól, pieprz zioła transylwańskie plaster cytryny Przygotowanie: Fileta rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Piekarnik(...)rozłóż na rybie - posyp ziołami. Fileta zawiń szczelnie w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min, następnie odwiń delikatnie folię i zapiekaj kolejne 10 min. Pangę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami

Alutka-Gotuje
Roladki z bakłażana 153

nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym. Pomidory miksujemy przy pomocy blendera , doprawiamy solą i pieprzem i oblewamy roladki w naczyniu, posypujemy serem i zapiekamy ok 30 min w temp 190 st Podajemy do ziemniaków, frytek lub kaszy

Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z TRZEMA SERAMI I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ 205

papryki i zioła prowansalskie, 1/2 serka brie, 1/2 mieszanki chińskiej, 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie, pozostały ser brie, pozostała mieszanka chińska, ostatnia warstwa ziemniaków. Na wierzch wykładam śmietanę, posypuję suszoną natką pietruszki. Całość zapiekam około 30 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ 160

rozmarynem i bazylią).  Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem.  Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM KISZONYM 158

dokładnie mieszam, chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładam warstwę ziemniaków, wylewam połowę sosu, układam kolejną warstwę ziemniaków i wlewam pozostały sos. Całość posypuję startym serem żółtym. Zapiekam 10 minut w 180 stopniach, a następnie kolejne 10 minut w 200 stopniach (do zarumienienia sera

JejKuchnia