ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:27/181)

Kurczak duszony z warzywami , w ziołach Małgorzaty-z piekarnika. Danie dietetyczne. 386

odłóż, zrobić można na nich pyszną pomidorówkę! Mięso przypraw ziołami Małgorzaty, solą,pieprzem oraz oliwą z oliwek. Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki .Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek.  Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnący Ogród 110

garść tartego drobno sera żółtego 1 mała marchewka 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku kilka łodyżek botwinki bez liści dodatkowo: naczynie do zapiekania 4 woreczki cukiernicze 4 tylki cukiernicze 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego. 5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków

Gotowanie...to proste !
APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! 148

ziemniaka natnij na cieniutkie plasterki - wypłukaj dobrze pod bieżącą wodą, to ważna czynność, która powoduje wypłukanie skrobi z ziemniaków, dzięki czemu plasterki nie posklejają się - naczynie do zapiekanie wysmaruj oliwą - ułóż ziemniaki, polej oliwą, na spód naczynia wlej 1/3 szklanki wody, przykryj folią aluminiową - wstaw do piekarnik na 45 minut, temperatura 190 -200 stopni C, pięć minut przed końcem pieczenia

SMYKWKUCHNI
karkówka zapiekana po flisacku 137

Przepis na prosty i smaczny jednogarnkowy obiad. Zapiekana karkówka po flisacku - z ziemniakami, cebula i marchewką.     składniki: 1 kg świeżej karkówki 1 łyżka musztardy rosyjskiej garść suszonego majeranku sól, pieprz 750 g ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchew wykonanie: Karkówkę kroję w plastry grubości około 1 cm, smaruję pikantną musztardą, nacieram zmiażdżonym czosnkiem(...)posypuję majerankiem i solą. Tak przygotowane mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę, układam w naczyniu do zapiekania, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam

babka w formie
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 284

piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C

e-PrzepisyKulinarne
Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku 952

media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Składniki: ok. 500-550g ziemniaków 3 jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)wędzonego 1 mała cebula – ok. 70g 1 kulka mozzarelli – ok. 100g po odsączeniu 20g Parmezanu lub sera Grana Padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kosteczkę. Dodać do nich paprykę słodką, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać oliwę i wymieszać. Rozgrzać patelnię

Kulinarne Przeboje
Cytrynowy kurczak 199

włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Ziemniaki zapiekane z fetą 125

Ziemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie. Składniki: Ziemniaki 4 szt. (duże) Ser feta 15 dag Czosnek 1-2 ząbki Cebula biała 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Koperek 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Przyprawa maggi do smaku Masło do formy Przygotowanie: Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej wodzie(...)wydrążone ziemniaki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Następnie połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego obficie masłem, pokropić od góry przyprawą maggi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (jest to około 15-20 minut). Podawać na ciepło z dodatkiem zsiadłego zimnego mleka

Tradycyjna Kuchnia
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 195

prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 93

misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z ziemniaków i klopsików 108

człowieka ogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu inspiracji trafiłam na tę zapiekankę . Okazało się mam wszystkie składniki na zapiekane klopsiki z ziemniakami i były następnego dnia obiad. Pyszny, nietrudny i niedrogi obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka ziemniaczana po francusku 99

śmietanki 36% - sól morska, tymianek świeży - gałka muszkatołowa Ziemniaki obierz ze skórki i potnij na cieniutkie plasterki na mandolinie, lub na nożu do cięcia sera. Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania (im wyższe tym lepsze), dodaj pod ziemniaki posiekany czosnek, wlej mleko i śmietankę. Całość posyp solą morską. Zetrzyj gałkę muszkatołową - musi być świeża, możesz użyć mielonej ale nie może

SMYKWKUCHNI
WSPÓŁPRACA ORZECH 207

gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się(...)woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb.  SKŁADNIKI:   ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%,  cebula 2%, koper, seler 1,5%, sól, przyprawy w tym gorczyca PIECZARKI MARYNOWANE

Gotowanie Patki
Cukiniowa zapiekanka 205

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego

Pełny talerz
Jarmarczna zapiekanka 112

warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę , następnie dorzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa i odsączoną z zalewy kukurydzę . Ziemniaki i pieczarki zostawiamy w spokoju Smażymy do czasu aż zrobią się miękkie . Następnie dodajemy mielone mięso , garam masalę, brązowy cukier , sól do smaku , ponownie smażymy , cały czas mieszając . Jak mięso(...)warzyw i doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z gazu . Pieczarki mocno obsmażamy na osobnej patelni i zostawiamy na później . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W formie do zapiekania wylewamy trochę śmietany ( kremówka , zastąpi nam tłuszcz ) na niej warstwa ziemniaków , solimy , doprawiamy czosnkiem . Wykładamy mięso mielone z warzywami . Ponownie warstwa ziemniaków , doprawiamy solą i czosnkiem . Na wierzchu układamy kawałki masła , polewamy resztą śmietany

Ogrodnik w podróży