ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:26/181)

ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 159

zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka(...)kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić, osuszyć i ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać liści). Posmarować oliwą 4 naczynia do zapiekania o szerokości około

Dietolog
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 148

obiad , który możecie przygotować wcześniej , a w razie potrzeby podgrzać i gotowe Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej(...)się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową . Passatę mieszamy z cukrem , solą do smaku . Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie

Ogrodnik w podróży
Zapiekane faszerowane ziemniaki 172

podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 250 ml  mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Mój pomysł na
Zapiekanka pasterza 182

warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę zostawić gładką lub zrobić wzorek widelcem.   Wstawiamy zapiekankę do pierkanika na około 20-25 minut do chwili gdy warstwa ziemniaków stanie się złocista. Nie wydłużamy czasu zapiekania, jeśli po 20 minutach zauważymy że ziemniaki mało się rumienią, włączamy na 5 ostatnich minut opcję grill i zapiekamy.   Zapiekankę podajemy od razu po zapieczeniu

Smaczna Strona
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 174

sosem beszamelowym . Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Pieczarkowy Tydzień 2016 na Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek  1 pomidor  sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła  - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1  łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl(...)dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. Przygotowanie zapiekanki Naczynia do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki .  Zapiekankę układać warstwami: ziemniaki => przyprawy i zioła => pieczarki => czosnek granulowany i inne przyprawy => pomidor => sól i pieprz czarny => ziemniaki => sos beszamelowy Wierzch

Grunt to przepis!
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 190

Dobrze by były jednakowej grubości.  Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków  (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać

Stare Gary
Kurczak duszony z warzywami , w ziołach Małgorzaty-z piekarnika. Danie dietetyczne. 424

odłóż, zrobić można na nich pyszną pomidorówkę! Mięso przypraw ziołami Małgorzaty, solą,pieprzem oraz oliwą z oliwek. Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki .Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek.  Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnący Ogród 136

garść tartego drobno sera żółtego 1 mała marchewka 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku kilka łodyżek botwinki bez liści dodatkowo: naczynie do zapiekania 4 woreczki cukiernicze 4 tylki cukiernicze 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego. 5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków

Gotowanie...to proste !
APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! 180

ziemniaka natnij na cieniutkie plasterki - wypłukaj dobrze pod bieżącą wodą, to ważna czynność, która powoduje wypłukanie skrobi z ziemniaków, dzięki czemu plasterki nie posklejają się - naczynie do zapiekanie wysmaruj oliwą - ułóż ziemniaki, polej oliwą, na spód naczynia wlej 1/3 szklanki wody, przykryj folią aluminiową - wstaw do piekarnik na 45 minut, temperatura 190 -200 stopni C, pięć minut przed końcem pieczenia

SMYKWKUCHNI
karkówka zapiekana po flisacku 156

Przepis na prosty i smaczny jednogarnkowy obiad. Zapiekana karkówka po flisacku - z ziemniakami, cebula i marchewką.     składniki: 1 kg świeżej karkówki 1 łyżka musztardy rosyjskiej garść suszonego majeranku sól, pieprz 750 g ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchew wykonanie: Karkówkę kroję w plastry grubości około 1 cm, smaruję pikantną musztardą, nacieram zmiażdżonym czosnkiem(...)posypuję majerankiem i solą. Tak przygotowane mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę, układam w naczyniu do zapiekania, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam

babka w formie
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 317

piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C

e-PrzepisyKulinarne
Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku 985

media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Składniki: ok. 500-550g ziemniaków 3 jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)wędzonego 1 mała cebula – ok. 70g 1 kulka mozzarelli – ok. 100g po odsączeniu 20g Parmezanu lub sera Grana Padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kosteczkę. Dodać do nich paprykę słodką, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać oliwę i wymieszać. Rozgrzać patelnię

Kulinarne Przeboje
Cytrynowy kurczak 224

włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Ziemniaki zapiekane z fetą 150

Ziemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie. Składniki: Ziemniaki 4 szt. (duże) Ser feta 15 dag Czosnek 1-2 ząbki Cebula biała 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Koperek 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Przyprawa maggi do smaku Masło do formy Przygotowanie: Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej wodzie(...)wydrążone ziemniaki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Następnie połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego obficie masłem, pokropić od góry przyprawą maggi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (jest to około 15-20 minut). Podawać na ciepło z dodatkiem zsiadłego zimnego mleka

Tradycyjna Kuchnia
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 226

prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 113

misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki

R'n'G Kitchen