ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:20/181)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 245

masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), większe sztuki przekroić na pół, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając(...)dodać zioła po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać

Czerwień i błękit
Kręcone szaszłyki z kurczaka 87

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}    Kręcone szaszłyki z kurczaka   Inna wersja szaszłyków zapiekanych z ziemniakami z dodatkiem warzyw, idealna   propozycja na obiad.   Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Przyprawa gyros(...)ziemniaków i solą. 5.    Cebulę obieramy kroimy w krążki i wykładamy na ziemniaki. 6.    Końcówkę mięsa   nadziewamy na wykałaczkę . 7.    Następnie ogórek, mięso, paprykę i tak na przemian. 8.    Szaszłyki układamy na cebuli. 9.    Zapiekamy 30 minut

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 10212

wierzch pozostawiamy duże ładne plasterki). Na ziemniaki układamy ½ kiełbasy z cebulą. Polewamy częścią mieszanki śmietanowej. Układamy ponownie ziemniaki, pozostałą część kiełbasy z cebulką, polewamy pozostałą śmietaną. Na wierzch układamy ziemniaki.* Zapiekamy około 30 minut w temp 200 stopni. Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki z wierzchu będą miękkie i ładnie przyrumienione. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki. Smacznego.  *Jeśli mamy mniejszą

Kolizje Smaków
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 117

Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Zapiekaj przez 20 minut w 200 stopniach C. Podawaj na ciepło lub na zimno (wtedy smakuje trochę jak makaronowa sałatka).  Niedziela - Szaszłyki z kurczaka w boczku Na niedzielę proponuję coś specjalnego - szaszłyki z kurczaka zawiniętego z boczek, z dodatkiem pieczarek i papryki. Do tego pieczone ziemniaki i sałatka. ➤czas przygotowania: 45 minut(...)zależnie od wielkości), a paprykę w dużą kostkę.  Przygotuj 2 szaszłyki, nabijając naprzemiennie kurczaka, pieczarki oraz paprykę na patyczki. Z piekarnika na chwilę wyjmij naczynie do zapiekania. Odsuń ziemniaki na boki, na środku ułóż szaszłyki. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Skrop 1 łyżeczką oliwy lub oliwą w sprayu. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad 81

Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad. Młode ziemniaki, to chyba przysmak, większości naszej narodowej populacji.. Ujmując to tak, zimno statystycznie.. Jak ja nienawidzę urzędu statystycznego, który w związku z tym, że prowadzę działalność gospodarczą, ciągle coś ode mnie chce..w postaci durnych raportów, na które nikt nie ma czasu. Ale do rzeczy.. Ziemniaki, według tego przepisu(...)inny do wysmarowania blachy do pieczenia Ziemniaki umyj, dokładnie, tak żeby skórka była czysta. Natnij jak na zdjęciu, nie do końca, ale bardzo gęsto. W każde nacięcie, włóż plasterek boczku i cebuli. Oprósz papryką, czosnkiem, solą do smaku. Tłuszczem wysmaruj blaszkę do pieczenia, obficie i grubo. Ułóż na niej ziemniaki i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około

Ogrodnik w podróży
Kurczak gyros z ziemniakiami 156

obieram tylko skrobię. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia

wesoła kuchnia
Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym 246

Przepyszne pulpety zapiekane z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta i sycąca propozycja obiadowa. Mięciutkie i soczyste mięsko w kremowym sosie w towarzystwie młodych ziemniaków. Znika w mig z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600-700 gram ziemniaków po obraniu, u mnie młode ziemniaki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 200 ml śmietany

Blog kulinarny S9.PL
Zapiekanka Myśliwego 259

doprawić. Podczas, gdy mięso się dusi, ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę ostudzić i ubić na purée razem z masłem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cienką warstwą purée ziemniaczanego, na nim ułożyć mięso z warzywami, przykryć resztą masy ziemniaczanej. Zapiekać ok. 25 min. w 200°C. Następnie jeszcze

Pełny talerz
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem 242

grube plastry i ugotować. Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół i ugotować al dente. Boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W naczyniu do zapiekania umieścić ziemniaki, cebulę, szparagi, boczek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek

Czerwień i błękit
Mintaj z brokułami 564

plasterki. Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem. Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut. 10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte różyczki brokuła i gotuj ok. 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwiń

Alutka-Gotuje
Ryba z brokułami w sosie chrzanowym 122

całkiem nie rozgotować. Brokuły wykładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy z jajami, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, na nich rybę, a na rybie brokuły i polewamy wszystko sosem chrzanowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 30 minut. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d47c4e6d

Cynamonowe szczęście
Dania jednogarnkowe 109

kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona

Moja smaczna kuchnia
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 119

mlekiem podgrzanym z masłem i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 -20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.   Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem(...)chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości. Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, składniki: 4 upieczone

Lekcje w kuchni
Warzywa zapiekane w kremowym sosie 108

samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser. W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień

VioletoweKucharzenie
Chrupiące młode ziemniaczki 1121

posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy

DefinicjaSmaku