solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Danie było pyszniusie, polecam. Dziękuję Małgosiu
Kuchnia Pokoleńpomidorów 1 łyżeczka cukru sól 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę olej do smażenia 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka płatków chili Składniki na sos jogurtowy: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej sok z ½ cytryny sól Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W dużej(...)curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij biryani z piekarnika i podawaj polane sosem jogurtowym. Smacznego
karmelowymasła (bez laktozy) 1/4 łyżeczka soli szczypta imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch(...)trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć
mecookswymagają od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywarły do patelni. Czas który zyskamy w momencie, kiedy mielone pieką się w piekarniku, spokojnie możemy przeznaczyć np. na przygotowanie obiadowej surówki czy wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli(...)szklanki zimnej, przegotowanej wody. Ponownie wyrabiamy dokładnie. Blachę smarujemy odrobiną oleju. Mokrymi dłońmi formujemy spore kotlety, układamy na blaszce, a na każdym z nich układamy wiórek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 30 minut
Walijskie Pichceniemasła (bez laktozy) 1/4 łyżeczka soli szczypta imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch(...)trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Po 20 minut wyjąć z piekarnika i dodać nadzienie. Nadzienie: Pory pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć
mecooksurządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: · Włóż 2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. · Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki a następnie ugotuj. Nie wylewaj wody po ugotowaniu. · Pokrój w drobną kosteczkę
Moja Mama GotujeNasz blog wraz z 11 innymi został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na nagrody”. Otrzymaliśmy kosz produktów marki Tesco i naczynie żaroodporne PYREX
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać! Składniki: 1 główka kapusty (ok 1,5kg) 1kg ziemniaków 200g wędzonego boczku lub kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju szczypta majeranku gałka muszkatołowa 3 marchewki 1 litr bulionu warzywnego(...)osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki. Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać
Obiad gotowyKolejny fit pomysł na obiad z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, prosto z piekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą(...)pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka
Fit&Fast KitchenDodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego! PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście
ladykitchenDodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście
ladykitchenzrobić jak ktoś nie może jeść smażonego? Odpowiedź jest bardzo prosta – trzeba upiec Tak właśnie przygotowałam frytki z przepisu poniżej. Pieczone w piekarniku z odrobiną słodkiej papryki. A żeby sobie całkowicie odmienić zamiast ziemniaków postawiłam na selera. W ten sposób uzyskałam danie lekkie, chrupiące i niestandardowe. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami(...)centymetra. W miseczce wymieszać olej, sól, kminek, paprykę oraz natkę pietuszki. Gotową masą natrzeć dokładnie kawałki selera. Odstawić na 5 minut. Frytki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza do momentu, aż będą chrupkie i miękkie. Przygotowanie sosu: szafran zalać wrzącą wodą, odstawić do wystygnięcia. W miseczce wymieszać serek, szafran z wodą, sól, pieprz
mecooksdokładnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na drugą połowę naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150 ,160 stopni i pieczemy dość wolno około 2 ,2,5 godziny aby mięso i ziemniaki spokojnie dochodziły do miękkości ,kiedy mięso i ziemniaki będą już miękkie podaje z surówką z kapusty pekińskiej i gotowe
Mój Smakprzyprawy sypkie – paprykę i majeranek. Wymieszajcie dokładnie. Taką marynatą natrzyjcie szynkę dokładnie z każdej strony. Teraz mamy dwie opcje do wyboru – tak naszykowane mięso możemy od razu włożyć do piekarnika, albo marynować przez 24-48h. Jeśli chcecie ją marynować długo – zamknijcie ją w szczelnym pojemniku i umieśćcie w lodówce. Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia(...)Najczęściej piekę ją razem z małymi ziemniakami – myję je, nacinam płytko z dwóch stron, w garnku rozpuszczam masło klarowane z solą, obtaczam w nim ziemniaki. Upieką się razem z szynką. Wstawiam razem na blachę do piekarnika nastawionego na 180⁰C i piekę godzinę. Zmniejszam temperaturę do 150-160⁰C i piekę jeszcze 45 minut, do godziny. Jeśli będziecie
Karo in the Kitchen