skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą(...)palnika i przykrywam pokrywką, ew. dolewam kapkę wody, aby kotlety się nie przypaliły i dosmażam na złoty kolor. Mam wtedy pewność, że w srodku nie będą surowe. Podawać z ziemniakami. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koperku suszonego lub świeżego sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy opcjonalnie czosnek granulowany Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Ilość przypraw zależy od upodobań, ale soli nie dawaj więcej niż pół łyżeczki. Jeśli masz małe ząbki(...)czosnku lub tylko jeden (jak ja) dodaj czosnek granulowany. Niestety nie zastąpi on aromatu i smaku prawdziwego. Przed podaniem schłódź w lodówce. Świetnie pasuje do frytek, pieczonych ziemniaków lub przekąsek. Zawsze robiłam taki na śmietanie z majonezem, ale z jogurtem jest delikatniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A
Anioszek w kuchniłyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów - opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić(...)popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ). Smacznego
Stare Garytradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :) Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw(...)doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia. Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródęso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu.Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie.Możesz użyć dowolnych przypraw.Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu.Rozgrzewamy na patelni ponownie dwiełyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa.Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrąSmażymy drugą stronę kolejne(...)minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wodą i mieszamy.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami i surówką.Smacznego.CMOK
Pasje JolkiSkładniki: 4 sztuki podudzia z kurczaka, 5 łyżek olej rzepakowy, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku maggi, 2 pęczki natka pietruszki, 3 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięłososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy. W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy(...)kremu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną w kosteczkę polędwicą łososiową, szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem śliwkę po prostu na wierzch :) Zamiast ziemniaków tym razem quinoa, która też już dawno nie gościła na blogu :) Wszystkich, którzy nie jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami(...)suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach Schab myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster
Parowar Facetapietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić na dwie części,włożyć do zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać(...)seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i dodać
Kolorowa kuchnia ElkiWspaniałe ,pachnące tymiankiem kiełbaski ,nadziewane mielonym mięsem, zapiekane w naczyniu żaroodpornym, ale można je piec na grillu i są smaczniejsze.Sezon na grilla uważam rozpoczęty...! 6 długich ,parzonych białych kiełbasek-może być inna 25 dag.mielonego mięsa 2 gałązki tymianku lub sporo suszonego 1/2 kajzerki namoczonej w mleku przyprawa do grilla 1/2 szkl.oliwy(...)oliwek 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oliwę łączymy z przyprawą do grilla,solą oraz pieprzem.Czosnek obieramy,wyciskamy do oliwy-glazury.Mięso mielone mieszamy odciśniętą bułką i doprawiamy do smaku.Z mielonego formujemy pulpet 6 sztuk.Kiełbasę formujemy w ślimaka.Do każdej wkładamy w środek jednego pulpeta i nadziać na patyczki do szaszłyków namoczonych w wodzie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Na jednym(...)otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenySkładniki: -12 sztuk podudzia z kurczaka -1 zielona cukinia -2 papryki żółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy(...)stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste obracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy. Tą potrawę można jeść zarówno z frytkami, ryżem jak i gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Magia jedzenia.Jest wiosna, za oknem słoneczna pogoda. Jak jest wiosna to jeszcze trochę i będziemy mieli Wielkanoc. Do wielkanocnych potraw , które co roku goszczą na moich stole dołączam faszerowane jajka . Za zwykłymi jajkami, gotowanymi na twardo nie przepadam- ale te, faszerowane mogłabym jeść codziennie. Są przepyszne, łatwe do wykonania i tanie . Połączenie pieczarek, świeżego ogórka i natki pietruszki jest(...)rewelacyjne. Jeśli zostanie Wam trochę farszu to z powodzeniem może posłużyć on jako pasta do chleba. Składniki: 8 jajek 6 średniej wielkości pieczarek mały ugotowany ziemniak 3 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 ogórka wężowego 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz chilli 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki drobno siekamy. Czosnek
Pobite gary Barbaryłyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze(...)przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej strony. Podawać np z ziemniakami i surówką
O kuchni z uczuciemSkładniki: 5 sztuk matiasy,, 1 sztuka cebula czerwona i biała, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka sok z cytryny, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, - ile potrzeba śmietana gęsta słodka matiasy raz wymoczyć w letniej wodzie przez 30 minut wodę wylać, matiasy ręcznikiem papierowym osuszyć obie cebule pokroić w grubszą kostkę i posypać je cukrem, pieprzem(...)matiasy pokroić na 3-4 cm kawałki i dodać do cebuli, skropić cytryną wymieszać i wlać odpowiednią ilość śmietany 18% i wsypać natkę pietruszki podawać np. z ziemniakami w mundurkach.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię