wszystko. Dzisiaj na obiad będzie wersja z suszonymi pomidorami i żółtym serem. Dzięki tym dodatkom, mielone są miękkie, dobrze doprawione i smaczne. Polecam spróbować! Składniki : * pół kg mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania(...)czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką
Magiczne Życie MartyLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu
Życie zaczyna się w kuchnischabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Fot. Krzysztof Jaracz majeranek oregano bazylia papryka słodka chili lub papryka ostra pieprz czarny mielony sól olej do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać. Do małego naczynia wlać 6-7 łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek, wlać(...)chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką. Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według własnego pomysłu, z dowolnie dobranych ziół
Przepisy i porady kulinarnelodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej(...)przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków. The post Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnatomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś(...)przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compisać, trzeba spróbować. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z szynki 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy ok 500 ml wody, dodajemy łyżkę suszonych warzywa. Bardzo lekko solimy ( zupa(...)wlewamy do pulpetów. Całość również mieszamy. I gotujemy jeszcze około 5 minut. Pamiętajmy, że gdyby okazało się, że wyszło zbyt gęste, zawsze możemy dolać wody. Podajemy typowo z ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
Smaki Ewyzjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie(...)cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pllżejszy i przede wszystkim bardzo smaczny. Zapraszam. Składniki: 2 udka wykrojone ze świeżego kurczaka 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 gałązki suszonego tymianku sól i pieprz 2 szczypty suszonej mielonej słodkiej papryki 2 szczypty suszonego estragonu 40 g masła 1 łyżka uprażonych płatków migdałów Wykonanie: Przygotowane, wykrojone części kurczaka opłukane i osuszone umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć(...)minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego
Wino Francja KuchniaWszystkim wielbicielom kaszy jaglanej polecam pyszne wegetariańskie kotlety. Zajadaliśmy się kotletami z kaszy jaglanej z ziemniakami dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej. Pyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12(...)ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki
Smaczne ZdroweNie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a
bastalenawyobraźni, wy też możecie. Na początek kwestia zasadnicza – co to jest bryndza? Bryndzę robi się z bundzu owczego, który to lekko skwaśniał, lub jak kto woli – dojrzał. Bundz się mieli i taką zmieloną masę miesza z masłem i solą. Jeśli widzicie coś, co jest paskudnie żółte, to znaczy, że jakiś geniusz chcący się szybko dorobić, zmieszał zmielony bundz z margaryną(...)marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę
ladykitchenKotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny(...)umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka
na moim stole...jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej 125 ml zimnej wody 1 łyżka cukru waniliowego 1 nektarynka 1 łyżeczka ciemnego Muscovado świeża melisa do przybrania Wykonanie : 1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę. 2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne
vaniliowoczekoladowarobi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie(...)porcji): 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence' 200 ml mleka kokosowego 1 cebula cukrowa świeży lub suszony imbir 3 goździki 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku ewentualnie natka pietruszki Sposób przygotowania: Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zalać taką
W SMAKpiekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły 2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki ok. 400 ml mleka sól pieprz 1,5 łyżki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, zmieszać z mąką(...)wylać na wierzch brokułów. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut. Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie
W SMAK