czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób(...)wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.Gulasz przyprawić solą i peiprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków.Dodać mąkę i jaja i wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Placki smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni
Gospodyni Miejskaheight: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej(...)dodajemy do mięsa i cebuli . Dokładnie wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku na dwa dni do lodówki ,żeby porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój
Ogrodnik w podróżysłodycz marchewki i batata oraz smak masła orzechowego. Zupę podałam z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo mielonym pieprzem. Bardzo smaczna propozycja, którą serdecznie wszystkim polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do smażenia lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki
Mango PapajaPamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka
Trzeci talerzłyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego
Ogrodnik w podróżyklopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek
W SMAKskładniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comGulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem.Składniki* ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k* 4 cebule* 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego* 3 łyżki oleju* 1 czubata łyżka masłaestragon Skworcuprzyprawa do wołowiny-mąka pszenna graham 1850 Młyn KopytowaEtapy przygotowaniaMięso umyć, pokroić w dość
Z Kuchni Do KuchniPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda(...)ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę
Szefowa kuchniMarchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą , czosnkiem i wyciśniętą bułką w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę
Przepisy i porady kulinarnezłotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej(...)ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku. Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut. Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień
MarciochaKucharzyskładniki* 50 dag kapusty kiszonej* 1 kg ziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor(...)włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność
Mix smakupodane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków 3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej * Zapewne(...)miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno nożem lub szatkujemy na szatkownicy. 4. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 5. Do garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę. Solimy i gotujemy 6. W międzyczasie myjemy
Kulinarnie z Polką na Kresachdodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki buraczki marynowane,całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa. Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród