sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich
Chilli Czosnek i Oliwasztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 5 sztuk, kasza jęczmienna perłowa 1/2 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito(...)garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować z 20 minut wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować
W Mojej Kuchni Lubięklimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca(...)płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy z cukrem, cynamonem oraz solą i dokładnie mieszamy całość. Z szynki usuwamy wszelkie ewentualne włókniste i twarde części. Mięso nacieramy dokładnie
Kulinarna Pokusakapuśniak Składniki : skrzydełko z indyka marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej 3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie(...)ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera. Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki
Aromatyczne PodróżeSkładniki: 1 średnia cukinia, 3 sztuki ziemniaki surowe, 2 szklanki kurki, 1 sztuka cebula, 1 szklanka płatki owsiane, 1 szklanka tarta bułka, 3 sztuki jajka, 2 łyżeczki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3 łyżki masło cukinię utrzeć na tarce paseczki w blenderze lub na zwykłej tarce na grubszych oczkach startą ciut posolić i po 20 minutach wycisnąć(...)dobrze puszczony sok z cukinii ziemniaki utrzeć na tarce do ziemniaków w blenderze lub na zwykłej cebulę zeszklić na 2,5 łyżkach masła /reszta do wysmarowania formy/ do cebuli dodać umyte i posiekane kurki, smażyć z 5 minut mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięlekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka masła 50ml słodkiej śmietany (najlepiej 18%) Instrukcje Perliczkę płuczemy w środku i na zewnątrz, po czym dokładnie osuszamy papierowym
Kulinarna Pokusanasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez(...)naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
Kulinarna Pokusaindyka (800-900g) lub dwa małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie
Kulinarna Pokusałyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb olej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą
wesoła kuchniamięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny
O kuchni z uczuciemkostka rosołowa pieprz sól grzanki Przygotowanie: Kostkę rosołową lub bulion gotujemy. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojonego na różyczki brokuła, w kostkę ziemniaka, marchewkę i pietruszkę. Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Gotową zupę blendujemy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Nalewamy do miseczek i dodajemy grzanki i gotowe! Smacznego
Lawendowe NieboSkładniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego
Gaździnka warzyjedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 duży seler korzeniowy gotowany, 4 duże pietruszka gotowana, 2 średnie marchewka ugotowana, 4 sztuki ziemniaki gotowane w mundurkach, 3 sztuki ogórek kiszony, - do smaku sól, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka musztarda delikatesowa, 250 ml majonezziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać obrane pietruszki, marchew, duży obrany seler podzielić na 4 części ugotować i ostudzić warzywa
W Mojej Kuchni Lubiędrobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając(...)plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę
mojewypiekiinietylko