ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:314/603)

FRYTKI Z SELERA 125

mnie do lokalu na "frytkową" wyżerkę. Gwarantował sukces. :-)  Oj ... dziś taki podryw zakończyłby się wielką klęską. Chyba że byłyby to zdrowe frytki, na przykład z selera lub batata, pieczone z bardzo małą lub zerową ilością tłuszczu, pachnące przyprawami, smakujące niebem. Przepis na te pierwsze (z selera) poniżej.  Ale zanim on... jeszcze kilka słów o samym selerze(...)Składniki na 1 dużą porcję: 1/2 bulwy selera, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (tymianek, rozmaryn, czosnek, natka pietruszki, cząber), 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie). Wykonanie: Selera kroimy w słupki. Wykładamy na formę do pieczenia, posypujemy przyprawami. Spryskujemy olejem (w wersji beztłuszczowej -  pomijamy). Pieczemy do zarumienienia około 30 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 219

ziaren żyta a nie z samej mąki. Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez karmelizację zawartej z w życie skrobi. Pumpernikiel pochodzi z Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna(...)proszku do pieczenia płatki owsiane do obtoczenia Wykonanie: Wodę zagotować z syropem . Ziarna żyta i bulguru zmieszać razem w dużej misce. Zalać je wrzącą wodą z syropem. Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić do napęcznienia i ostygnięcia. Może stać też przez całą noc. Zmieszać na sucho mąkę żytnią, siemię lniane i otręby z solą, soda i proszkiem do pieczenia a następnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Karafijoły smażone (kalafior zapiekany) – kuchnia galicyjska 109

jest zaś kwestią dawnej nomenklatury. We współczesnym języku zamiast „smaż je przez pół godziny w piecu lub na jasnym żarze” mówimy o pieczeniu lub zapiekaniu. Samo danie natomiast jest proste, a jednak niebanalne. Podany w ten sposób kalafior jest doskonałym dodatkiem do mięs i ziemniaków, który ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie

Trzeci talerz
Zapiekane faszerowane bataty 178

każe Wam uzyć tego wszystkiego, łatwiej będzie kupić gotową mieszankę, polecam etnobazar na takie zakupy. Przygotowanie: Zacznij od ziemniaków, tj. wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół, umieść na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i upiecz je w temp. 180. Czas pieczenia około 40 minut, a najlepiej sprawdź widelcem czy są wystarczająco miękkie. W międzyczasie zajmij się farszem: w dużej głębokiej

greenscarf
Podudzia kurczaka po pekińsku 148

Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.  Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie(...)najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 134

śmietanę lub jogurt z odrobiną masła. Podajemy zamiast ziemniaków do obiadu. Brukiew możemy łączyć z ziemniakami, marchwią lub innymi warzywami.         Dodałam do ciasta chlebowego, przedłuża jego świeżość     Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy i pozostawiamy

Leśny Zakątek
Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych 163

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych. Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad. Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 106

łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego

Niedzielny kucharz
Domowe burgery 192

skóry i kroimy w łódki. Wrzucamy kartofelki do naczynia żaroodpornego, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy do ziemniaków PRYMAT ( nie ma potrzeby już solić!) Mieszamy i gotowe. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg  i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową

Rusty Fork
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI 158

łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia  1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe placuszki. ( ja piekłam kilka małych na jednej patelni, ale równie dobrze możemy piec placki na cala patelnię.). Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami 498

oleju, dodać mięso mielone i przesmażyć. Na koniec doprawić ketchupem. – Ziemniaki wyłożyć na spód naczynia do zapiekania, na nie położyć mięso mielone. – Na mięso wyłożyć rozmrożone warzywa. – Warzywa posypać startym żółtym serem. – Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
PIECZONE FRYTKI Z TOPINAMBURA 192

nastąpi, to będziecie po niego często sięgać.  Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego zaopatrzyłam się w 5 kg i jem te warzywa codziennie. Rano na surowo, później, na obiad, w wersji pieczonej lub gotowanej. O właściwościach topinambura przeczytacie  TUTAJ . Polecam! Składniki na 3 porcje: 6-7 sztuk topinambura

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ziemniaczki pieczone w folii. 141

pokroić w grube plastry. Przełożyć do torebki foliowej do pieczenia.Wsypać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszać ziemniaki ręką żeby przyprawy równomiernie się rozeszły. Na wierzch wrzucić masło i zamknąć torebkę. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 89

kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny i zielony Wykonanie Paprykę umyć, podzielić na części, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć

Raj dla Podniebienia
KURCZAK PIECZONY Z KOPREM WŁOSKIM 172

Niby pospolity pieczony kurczak ale......koper włoski nadaje kurczakowi lekko cytrynowy smak w połączeniu z przyprawami jest przepyszny a ten zapach unoszący się po kuchni.....mmmm SKŁADNIKI 1 kurczak 2 bulwy kopru włoskiego kilka gałązek świeżego tymianku i oregano 2 łyżki suszonego lubczyku szczypta chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu  WYKONANIE(...)oliwa dokładnie pokryły koper. Kurczaka wyłożyć na blachę i obłożyć pokrojonym koprem włoskim dodać gałązki świeżych ziół. Pieczemy 15-20 min.w temperaturze 200 stopni a następnie kolejne 40-45 min. w temperaturze 180 stopni. Pokrojonego kurczaka można podawać z ziemniakami,kaszą czy nawet zjeść samego np.z surówką :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 241

kawałki. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i albo gotujemy je do miękkości, albo do miękkości pieczemy (ja wolę tą drugą metodę, buraki zostają słodsze i bardziej soczyste). Po upieczeniu lub ugotowaniu – buraki studzimy i obieramy ze skórki.   Ziemniaki myjemy, nie obieramy – gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo – te rozmiaru

Karo in the Kitchen
bułki ziemniaczane 142

już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu :) Jak ogródek jest pod ręką, to warto

chleba naszego
Pierś gęsia pieczona 127

nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym

Państwo Wojtczuk gotują
pieczone udka kurczaka w meksykańskiej nucie... 185

naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką - aromatyczne, smaczne danie z kurczakiem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Frytki z selera 137

dzionka :-) Składniki: 1 większy seler sól pieprz olej rzepakowy słodka papryka Selera obrałam, pokroiłam tak jak frytki z ziemniaków. Do dużej miski dałam troszkę oleju rzepakowego, sól, pieprz, paprykę. Wrzuciłam frytki i wymieszałam. Rozłożyłam na dużej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 35-40 minut. Smacznego

kruche babeczki
Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym 274

dość ekscentrycznie, ale uwierzcie mi! To jest pyszne ;) Kaszę jaglaną w tej wersji możecie wykorzystać jako farsz do pieczonej papryki lub jako nadzienie do zapiekanej cukinii, czy bakłażana. Równie dobrze połączenie to sprawdzi się jako zwykły dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Kasza […] The post Kasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczone nuggetsy z kurczaka 184

Jeśli lubicie dużo panierki, czynność wykonać dwa razy. Tak przygotowane mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. ******************* RADA: na blasze z kąskami kurczaka, możecie ułożyć  pokrojone w ćwiartki nieduże ziemniaki. Wówczas wyjmiecie z piekarnika niemalże pełne danie. Smacznego

kolorowotorcikowo
piersi na ziemniakach,pieczarkach z olejem rzepakowym i w parmezanie pieczone... 146

cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu całość obficie posypać startym parmezanem, piec w 180 C około 35 minut kroić porcje i można podać z surówką jaką się lubi, ja podałam

W Mojej Kuchni Lubię
Idealne mini wrap'y na imprezę 964

rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego!   Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki

Be Fit Be Strong
Kurczak zapiekany z cebulą i pomidorem. 116

miski i zalewamy oliwą i posypujemy obficie przyprawami, mieszamy - najlepiej ręką. Następnie zawartość miski przekładamy do torebki do pieczenia w piekarniku zamykamy worek i wkładamy na 40-45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podajemy z ziemniaczkami z bazylią. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki (nie za małe) i gotujemy do miękkości. Następnie na wysmarowaną oliwą patelnię wrzucamy odcedzone ziemniaki

Moje-pitraszenie