ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:241/401)

Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 129

tłuste. Dużo smaku i aromatu kotletom mielonym dodały podczas pieczenia również suszone grzyby. Jeśli chcecie poznać inny smak kotleta mielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem. Oczywiście boczek nie może być bardzo tłusty.  Ilość sztuk: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 500 g niezbyt tłustego boczku(...)obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów.  Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać

Kuchcik gotuje
Zielone placki warzywne z piekarnika 109

warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik ;) My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków.  Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki kaszy manny(...)doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację.  Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji: Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki Z batata i kalafiora Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów Z cukinii, ziemniaków i marchewki Pełnoziarniste z kukurydzą Ziemniaczano-marchewkowe PIECZONE ZIELONE

HealthyCreations
Mięciutkie pierniczki 416

przez maszynkę do mielenia mięsa *** *** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie(...)należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy czekoladą

Blog z Apetytem
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 146

wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Frużelina truskawkowa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać(...)truskawki z cukrem ( większe truskawki przekroić na mniejsze części ). Truskawki podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru ( w tym momencie można truskawki lekko rozgnieść, np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków ). Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać,  zagotować i zdjąć z ognia.  Napęczniałą żelatynę dodać do gorących truskawek i wymieszać do całkowitego

Opowieści z piekarnika
Pieczeń z indyka z curry 159

godzin. Najlepiej na całą noc. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 30 minut. Naczynie nie może być przykryte. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, wlać wywar, dodać grzyby pokrojone w plasterki i paprykę w kostkę. zamknąć naczynie i piec kolejne 40 minut. Wyjąć mięso z naczynia, a sos wlać do garnuszka. Zagęścić(...)łyżki mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Podawać pieczeń z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Sernik królewski 161

pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada

Cakes By Kejt
żywiecki chleb z ziemniakami 170

przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać(...)jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 169

podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis .  Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką  oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego(...)zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku, po północy możecie podać sałatki, wybierzcie np. 2 i zróbcie każdy przepis z połowy porcji.  Oto 5 najczęściej odwiedzanych sałatek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 315

włoskiej 2 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane(...)liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Chipsy ziemniaczane z serem 138

smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym(...)plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa

królestwo garów
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 186

się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło dla mnie odpowiednią miękkość, wyjęłam naczynie z piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje. W naczyniu powstał lekki sos, który można(...)zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułki pszenne z ziemniakami puree 186

chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki są sprężyste. Czasami do tych bułek dodaję nawet puree pozostałe z obiadu z dosypanym koperkiem:) Bułki pszenne z ziemniakami puree(...)trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bułeczki urosły. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 200°C . 6. Blachę z bułeczkami włożyłam do piekarnika

Posadzone i zjedzone
Domowy kebab z kurczaka 354

godz do lodówki.  3. Ziemniaka dobrze myjemy, obieramy i przekrawamy tak, żeby jedna połówka była grubsza. Płaską stroną kładziemy w naczyniu żaroodpornym. W ziemniaka wbijamy nasze patyczki (ostrzejsza strona ma być u góry, żeby łatwo było nam nabić mięso) tworząc "stelaż". Na patyczki nadziewamy kawałki mięsa. Dociskamy je do ziemniaka, tak aby nasza konstrukcja była zwarta i stabilna. Mięso(...)sznurkiem to nie na samym wierzchu, tylko tak ciut niżej. 5. Nasze mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i od momentu, gdy faktycznie taką temperaturę piekarnik osiągnie pieczemy około 90 - 100 minut.  6. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut i kroimy ostrym noże z góry

kruche babeczki
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 133

mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora 3 średnie ziemniaki 50 gram boczku 2 jabłka (raczej odmian kwaśne) 30 gram sera Gruyere 30 gram Emmentalera  2 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach i odstawiamy do przestygnięcia i obieramy. Por siekamy i dusimy 10 minut na klarowanym maśle(...)który puściły jabłka odparuje.  Gdy por i jabłka przestygną, mieszamy je z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i startym na tarce serem, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.  Jajko należy dokładnie rozbełtać, 2 łyżki odkładamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy z mąki, szczypty soli i kawałków zimnego masła. Wyrobione ciasto wkładamy

Quinoa Raz!