ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:239/401)

Pieczone kotleciki Szu Szu z miażdżonymi młodymi ziemniakami FIT 127

wiem, że ich smak jest niepowtarzalny i warty wypróbowania. Mój przepis różni się od oryginału, gdyż zamiast smażenia upiekłam je w piekarniku i jak sądzę wyszły równie pyszne! Spróbujcie! Przy podziale na 4 porcje (bez ziemniaków i buraków), jedna to około 217kcal, B: 24,1g, T: 9,3g, W: 9,1g. Składniki na 5-6 porcji(...)żółtka – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki papryki ostrej – ¼ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: pieczone miażdżone młode ziemniaki , tarte buraczki Kotleciki polecam zamarynować dzień wcześniej, ale zamarynowane godzinę przed pieczeniem też wyjdą pyszne. Wszystkie składniki na marynatę (jogurt, skrobię, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek

Be Fit Be Strong
Szparagi pieczone z ziemniakami i boczkiem 166

skórce plus chrupiący boczek, to jakże banalna, ale wyśmienita i smaczna propozycja. Wystarczy składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, a całą resztę zrobi piekarnik 😊 2-3 porcje: pęczek młodych zielonych szparagów około 1/2 kg młodych mniejszych ziemniaków około 100 g wędzonego boczku w kawałkach 2 łyżki dobrej oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/3 łyżeczki suszonego oregano i tymianku(...)szczypta kurkumy i pieprzu sok z cytryny do skropienia Ze szparagów oderwać zdrewniałą końcówkę (jeżeli szparagi są stare należy obrać, aby nie były łykowate) Ziemniaki wyszorować (nie obierać, chyba że nie lubicie smaku pieczonej skórki), pokroić na pół (lub ćwiartki jak większe sztuki). Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie zakryć

Kraina Miodem Płynąca
Piątkowa , pieczeń z cukinii 167

mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 2 jajka klarowane masło do smażenia Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy , a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól(...)będzie dość luźna gdyż cukinia puszcza sporo soku , ale to nie szkodzi . Wlewamy do foremek wysmarowanych masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ,bez termoobiegu około 30-40 minut . Po tym czasie wyciągamy , dajemy pieczeni chwilkę odsapnąć . Jakieś dziesięć minut , co pozwoli na łatwiejsze jej krojenie i wyjęcie z foremki . Podajemy na gorąco z jakiem

Ogrodnik w podróży
Kiszka ziemniaczana 184

ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy(...)farszem, koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
PIERSI Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWO - WIŚNIOWYM 198

złocenia skórki. Mięso odwrócić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Usmażone piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  6-8 minut, jeśli chcemy, aby mięso nie było krwiste wydłużyć czas pieczenia o kolejne 4 minuty. Po upieczeniu piersi położyć na desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód(...)dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie. Ja swoją wersję podałam również z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Kuchnia w opałach
Karkówka w sosie ketchupowym 279

piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia(...)tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę

Pobite gary Barbary
Cygański kociołek 234

solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką(...)folią aluminiową i pokrywą. 2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :) * danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku

My Culinary Art
Schab nadziewany śliwkami 163

Wlać sos do mięsa, szczelnie zamknąć i stawić do piekarnika nagrzanego do 180 C Czas pieczenia zależy od jak ciężki i gruby jest schab. Są dwie zasady, pierwsza to – na każdy kilogram schaby piec 1 godzinę – druga to na każdy centymetr z szerokości schabu piec 12 minut. Podczas pieczenia utworzy się pyszny sos. Nigdy go nie wylewajcie, nawet(...)chcecie podać na zimno. Można go swobodnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Jeśli chcecie go go podać na obiad, to wystarczy ugotować ziemniaki i polać je wytworzonym sosem. Schab jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pizza ziemniaczana + film 296

czasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią  a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy(...)pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st. C i pieczemy około 25-30 minut

Smakowite Dania
Pieczone kotlety mielone z kozim serem 186

serem to możecie wykorzystać żółty ser lub mozzarella. Ze wszystkimi serami smakują wybornie. I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej   i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 cebula 1 łyżka sezamu 100 g sera(...)misce wymieszać wszystkie składniki i uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . pieczone kotlety mielone z kozim serem

O kuchni z uczuciem
Zupa dyniowo - ziemniaczana 166

ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw. Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili. Dodatkowo: Piekarnik nastawić(...)stopni. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku

Kraina Miodem Płynąca
Peczone bataty 181

ziemniaków ;) W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak, ale na to, że praktycznie same się robią ;)   'pieczone bataty' Składniki: - bataty (u mnie 1 na 1 osobę(...)sól, pieprz, tymianek - olej Bataty porządnie umyć i wyszorować. Przeciąć na ósemki. Wyłożyć na blachę, skórką na dół. Każdy kawałek posmarować olejem i oprószyć solą, pieprzem.  Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-35 minut (w zależności od ich wielkości). Na ok 10 minut przed końcem pieczenia oprószyć suszonym tymiankiem. Smacznego

CookYourself
Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym. 203

cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie.  Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy(...)dużej blaszce  polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody,  zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć ok. 1-1,5 godz. w wodzie o temperaturze 90 stopni. Taka kiszka

Malinowe Pocałunki
Kurczak pieczony na butelce z piwem 439

głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór(...)wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.  4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze

Szefowa kuchni
Zapiekane spaghetti 181

osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli(...)koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika  / 2 porcje dla normalnych śmiertelników):   Wartość

Smacznie Pysznie Kalorycznie