Ciecierzyca jest jednym z najwdzięczniejszych strączków, które możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Jesteśmy w stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus , jak i naleśniki
BlendmanŻur na zakwasie chlebowym Żur jest jedną z moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur
Moje QulinariaRoladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe(...)Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródDziś będzie aromatycznie i smacznie. Uwielbiam marynować mięso, dzięki temu uzyskuje niesamowity smak i zapach. Tym razem postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na
Kulinarna PokusaPrzepis zdobyty od naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki
kgwjanczewocebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się(...)solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami. The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania i zachowuje lepszy aromat, a także smak. Można oczywiście przygotować te zupy w naturalny sposób, wówczas czas gotowania(...)600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca.. - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe
Smaczne ZdroweDuszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); 6 łyżek zimnej wody; Pół łyżeczki soli; 4 łyżeczki cukru; 2 łyżki masła; Płaska łyżka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną(...)kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem. Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna. Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora. Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać
Gospodyni MiejskaTorta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam(...)pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól
Chilli Czosnek i OliwaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiPodroby to chyba jedna z najmniej docenianych rzeczy w gastronomii. Przynajmniej tej domowej. Znam mało osób lubiących wątróbkę. Jeszcze mniej lubiących nerki, płucka, ozory. Ci, którzy
Jacob TastesZainteresowanie kuchnią wegeteriańską bardzo poszerzyło moje horyzonty. Odkrywam dania, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Odkrywam także składniki, których nigdy wcześniej nie używałam. Jednym z nich
Pyza i SurówkaJesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na
karmelowyKolejny poniedziałek. Weekendowa rozpusta (w sensie kulinarnym oczywiście) za nami. Czas podjąć codzienne obowiązki i zapewnić najbliższym coś normalnego i zdrowego do jedzenia. W przypadku małych
Kuchnia po mojemuRuskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi. Po włoskich
Moja smaczna kuchniaNa wstępie chciałbym życzyć wszystkim kobietom samych sukcesów i pyszności. Wiem, że powinienem wczoraj to napisać, ale wczoraj cały wolny czas poświęciłem moim dziewczynom – czuję
manslogblogBardzo smaczna kombinacja mięsa, warzyw i sera. Papryki umyć odciąć część papryki, wyciąć błonki i nasionka. Położyć papryczki w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie nadzienia – odcięte części
Kuchnia PokoleńPyszne danie, kapusta nadaje lekko kwaskowatego smaku. W połączeniu z mięsem to poezja. Ja to naprawdę bardzo bardzo lubię. Polecam Karkówkę pokroić na plastry o grubości
Kuchnia PokoleńWydawać by się mogło, że zupa jak zupa, u większości z nas zwana kapuśniakiem. Nie do końca tak jest, ponieważ między kwaśnicą, a
Dieta moja pasjaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetit"Hash", no właśnie. Otóż moi drodzy nie chodzi tu o haszysz, ale o siekaninę, mięso siekane, bałagan. To właśnie znaczy słowo hash. Tak więc dziś przedstawiam
Blondynka GotujeFilet z kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie
kgwjanczewoOto delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) : Składniki
Kuchnia po mojemuSkładniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Gotowanie moimi oczamijuż zachciewa się bardziej sytych, ciężkich potraw. Przygotowałam więc genialny gulasz z przepisu Roberta Makłowicza. Jest on bardzo pożywny więc spokojnie nada się na jesienno-zimowy obiad. Robert Makłowicz twierdzi, że idealnym mięsem do tego przepisu jest łopatka wieprzowa i całkowicie się z nim zgadzam bo danie wyszło wyśmienite. Mięso mięciutkie, aromatyczne - pycha...! Do tego przepis jest bardzo prosty(...)dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniKarkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek(...)polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródprzepyszne! Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo . Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże(...)uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem
Kto ugości moich gości?