ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:421/577)

Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 215

Bardzo pyszne danie, zrobiłam je na mamy urodziny. Sama byłam zaskoczona jak delikatne wyszło mięsko. Robiłam to pierwszy raz, dostałam przepis od koleżanki. Zresztą dobrej gospodyni

Kuchnia Pokoleń
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 190

Szybka i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Efekt i smak – gwarantowane! Ryby dokładnie oczyszczamy z ości za pomocą pęsety– zdarzają się, nawet w filetach, a trafienie na nie podczas jedzenia nie jest niczym przyjemnym. Ryby osuszamy(...)mało przypieczony, zwiększamy pod patelnią płomień i smażymy z obu stron kolejno po 30-50 sekund w wyższej temperaturze. Usmażone filety rozkładamy na talerze, posypujemy ziołową kruszonką. Podajemy z ziemniakami z wody, frytkami i np. ze skandynawską sałatką z ogórków . Szybko, prosto, elegancko. Jeszcze szybciej się zjada, ale jak to mówią „łatwo przyszło, łatwo poszło”, prawda? ;) SKŁADNIKI 2 filety

Karo in the Kitchen
Kaczka pieczona z jabłkami 194

korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem jej (nie będzie przesadą jak to napiszę(...)odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego

Pełny talerz
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 164

łyżeczka * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka * kukurydza – 3 łyżki * groszek – 3 łyżki * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACUSZKI: Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odkładamy na sito w celu odsączenia. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. DODATKOWO: Tatara(...)łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które otrzymałam rozdałam do „przetestowania” rodzinie prosząc o szczerą opinię. Usłyszałam same słowa zachwytu!!! GDZIE MOŻNA KUPIĆ : Produkt

Ostra na Słodko
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2522

lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on znakomite dopełnienie mięsnego dania.    Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad. Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki: Kotlety Mielone: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami.  *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.        Moje posty

Słodka Strona
Smażone boczniaki 202

“Przecież grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych?!” często słyszałam. Ale to dotyczy grzybów leśnych! Inaczej jest z boczniakami, które zawierają łatwo przyswajalne białko, komplet witamin z

Lamarida.pl
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 221

Zebrałam i uporządkowałam przepisy na Wigilię i Święta, które zamieściłam na moim blogu. Znajdziecie tu tradycyjne potrawy świąteczne i inne pomysły na to co podać dzieciom

Codziennik Kuchenny
Lekki bigos 174

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu

kgwjanczewo
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 212

Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z

Moja Delicja
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 140

Cztery zasady: ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). jeśli jest

ClauditteMissCooking
Gulasz z drobiowych serduszek 178

Pierwszy raz robiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam! Składniki: 600 g

Na Ciasteczkowych Papierach
Szparagi 183

Sezon na szparagi trwa krótko i kończy się w czerwcu (niestety). Dlatego korzystajmy z nich jak najczęściej, bo już niebawem opuszczą nasze warzywniaki, stragany i

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z gulaszem 226

Pyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami

Praktyczna pl
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 158

Lekkie, dietetyczne zupy Agaty Agata w swojej kuchni zdecydowanie preferuje lekkie, dietetyczne zupy. Niezabielane śmietaną i niezagęszczane mąką. Idealne na piątkowy, postny (gdy zamiast kurczaka użyjemy ekologicznych kostek warzywnych) obiad. Dla całej rodziny i dla osób dbających o linię. Oto proste porady Agaty, które warto wprowadzić do swojego stylu gotowania, bo przyczynią się do dbania o zdrowie na co dzień(...)drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przesmażamy na łyżce masła. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do podgotowanego udka, po upływie 40 minut, dodajemy marchewkę z pietruszką z selerem oraz 1-1,5 łyżeczki soli, zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, następnie

KulinarneImpresje.pl
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 237

Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem to hit niewątpliwie hit stycznia! Uwielbiam kurczaka na wszystkie możliwe sposoby. Chyba nie ma takiego dania z kurczakiem , które by

codojedzenia
Gulasz z piersi kurczaka 177

Gulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2

Smaczne Potrawy
Burgery z czerwonej fasoli 185

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery

Blendman
Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię 194

Sezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki

Kuchnia Bazylii
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 240

Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy

Kuchnia po mojemu
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 240

Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 167

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013

kgwjanczewo
Gołąbki na dziko 283

Czy znacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy

mojewypiekiinietylko