miękkości. Ziemniaki i wszystkie warzywa ,przyprawy wymieszać razem ,a następnie zmiksować na gładko. Wodę z ziemniaków zagotować wraz z mlekiem 1:1 a następnie rozcieńczyć gęstą zupę do pożądanej gęstości . Ciepłą zupę mleczno - ziemniaczaną udekorować świeżymi ziołami .Można dodać grzanki. Świetnie nadaje się na obiad jak i na kolację Smacznego
w mojej kuchniProsty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki
Atlas Smakówosobiście wolę bez mąki , nigdy nie byłam fanką gęstych zawiesistych zup i w tym przypadku bez niej się śmiało można obejść. Kwaśna, lekka zupka podawana z ziemniakami, idealna na upalne lato lub szybki obiad. Czekam na kolejne wspomnienia, będziemy odświeżać i publikować stare, dobre i sprawdzone przepisy. :) Nie mogę pominąć jednego, fajny ten,, Zbiór przepisów regionalnych województwa śląskiego
Dieta moja pasjaPieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie – to dzisiejsza propozycja obiadowa. Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu(...)ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka
NiePieprz.plwersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dag pomidorów koktajlowych 1 słoiczek oliwek czarnych 3 gałązki rozmarynu 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia lub masło klarowane Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić
Tradycyjna KuchniaZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy
Salonik smakówZostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe! Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta
upichciczostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapacze Ziemniaczane drapacze SKŁADNIKI: ziemniaki -850 dag jajka -3 szt zioła prowansalskie -1 łyżka olej -3 łyżki mąka -7 łyżek wegeta sól i pieprz mleko słodkie -3 łyżki tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę. Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami
Kuchnia DanusiCzasem u mnie brak pomysłu na obiad..ale zawsze coś tam się upitrasi..zostały ugotowane ziemniaki z obiadu...troszkę kapusty kiszonej też zostało...do tego kawałek kiełbasy i jedzonko prawie gotowe..Pyzy przygotowałam w ramach akcji prowadzonej na fb przez Pawła ..tak więc zamiast marszu niepodległości..mamy farsz .. ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana jajka sól kiełbasa kapusta
Moje domowe kucharzeniewegetariańskie kotleciki to swego rodzaju kulinarny recykling;) Jeśli po obiedzie zostanie Wam sporo kalafiora i ziemniaków - to oznacza że macie w domu niezłych mięsożerców oraz... że macie obiad na następny dzień. Nie szkodzi, że kalafior jest wytaplany w tartej bułce - ona też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić(...)startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą być z obiadu z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, kalafiora rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną
Kulinarne Inspiracjeniczym mięsko, a później do rękawa i do pieca! Posypane koperkiem smakują wtedy o niebo lepiej! Tak samo możemy postąpić z ziemniakami, które pozostały nam z wcześniejszego obiadu. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem Kujawski 2 płaskie łyżki przyprawy do ziemniaków Bella- Bis ok 15dkg pieczarek pęczek koperku Sposób przygotowania: Ziemniaki, które zostały
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 800 g obranych ziemniaków, Półtora łyżki przyprawy do ziemniaków, półtora łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków
W kuchni u MonikiKalafior z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami to jeden z najlepszych letnich obiadów. Uwielbiam to połączenie, chociaż na co dzień nie przepadam za jajkiem sadzonym – u mnie musi być bardziej wysmażone. Do ziemniaków jeszcze koniecznie musi być koperek! Od kilku dni mam swój z balkonu A Wam jaki obiad kojarzy się z latem? Składniki /4 porcje/: kilkanaście
Pasja SmakuSolo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były wcześniej(...)solone, do obiadu, to nie przesadzajmy z ilością soli przy robieniu kopytek) Do ziemniaków dodajemy jajko - mieszamy. Można dodać sól - ale ostrożnie z ilością! Następnie dosypujemy mąkę powoli, mieszając i sprawdzając konsystencję. Nie można dodać za dużo mąki (szklanka mąki na 1/2 kg ugotowanych ziemniaków powinna być w porządku), ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaczane pyzy to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną, wodę oraz zrobić ulubiony farsz. Dla mnie najlepsze są
Via Gusto