Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami 222obie musztardy, śmietanę zmieszaną z sosem sojowym, poszatkowaną natkę pietruszki i pieczarki. Całość mieszam i gotuję aż do zgęstnienia sosu co chwilę mieszając. Podać proponuję w towarzystwie młodych ziemniaczków i sałatki z sałaty z gęstą śmietaną i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Mechanik w kuchni
Grillowane ziemniaczki 258ziemniaków 3-4 łyżki oleju świeże zioła, u mnie lubczyk, oregano, szałwia i koperek sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować w osolonej wodzie, … Czytaj dalej Grillowane ziemniaczki
czarrna od kuchni
CZERWIEC NA BLOGU 237Nieborów i Arkadia musicie odwiedzić ! http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/nieborow-i-arkadia.html 6. PYSZNIE I ZDROWO Piekłam, gotowałam i jadłam z radością:) Hity czerwca to : ciasto czekoladowe bezglutenowe, sałatka z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem oraz makaron z aromatycznym bazyliowo serowym sosem. Mniam .Wpadnijcie po przepisy. http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/makaron-z-sosem-orzechowo-serowym.html http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/saatka-ze-szparagami-i-tunczykiem.html http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/05/ciasto-czekoladowe-z-truskawkami.html BĄDŹCIE Z WYSPĄ SZCZĘŚLIWĄ RÓWNIEŻ
WYSPA SZCZĘSLIWA
Warsztaty grillowe z firmą Sokołów 220teamie pracować na nasz wspólny sukces. Nasze menu zawierało: grzanki z masłem czosnkowym, sałatkę z arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, grillowane warzywa, ziemniaczki pieczone z boczkiem i z oscypkiem, sałatka z rostbefem i wiele dodatków w postaci sosów i dipów. Stoły uginały się od bardzo dobrej jakości produktów. Sommelier z firmy Czerwona
AZgotuj!
Pałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej 215propozycję. P ałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej. Drób sprawdza się na grillu idealnie. Jest soczysty, smaczny i ma fajnie chrupiącą skórkę. Polecam, do tak przygotowanych pałek, podać ziemniaczki z grilla . Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka
Smak mojego domu
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas 299bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu
karmelowy
Warzywna frittata z serem żółtym 306wrócił głodny do domu J a on lubi treściwie i smacznie zjeść, postawiłam więc na prostotę, w lodówce miałam trochę warzyw i młodych ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni. Składniki: 4 młode ziemniaki 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Kawałek pora 1 cienka parówka z szynki ½ czerwonej papryki
Wanilia i Kardamon
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 214których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka
cool and minty
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 214limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu, a w połączeniu z ziemniaczkami (lub ryżem) i surówką będą stanowiły pełnowartościowy obiad. Świetnie smakują także po ostudzeniu, dlatego z powodzeniem można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich
cool and minty
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 211Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz
cool and minty
STAROMODNY GULASZ 255miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą
cool and minty
BITKI WOŁOWE 249podania. Będzie idealne na obiadokolację po pracy lub na bardziej uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych. Jako dodatek sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, czy pęczak. Świetne będą też ziemniaczki lub po prostu pieczywo. Jeśli mimo oprószenia płatów mięsa mąką, gotowy sos będzie się zbyt rzadki, możecie zagęścić go poprzez kilkuminutowe gotowanie bez przykrycia (w celu odparowania części płynów
cool and minty
POTRAWKA Z KURCZAKA 242sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem
cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 184Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. SKŁADNIKI / 4 porcje
cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 188świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty
cool and minty