ziemniaki przyprawami i posiekana natką pietruszki , wszytko mieszamy i na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy nasze ziemniaki około 5 minut , ciągle mieszając . Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy w piekarniku w 180 stopniach , czas pieczenia 1 godzinkę . Po tym czasie wykładam nasze ziemniaki i dodaję do dania głównego . Smacznego
Mój Smakziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać i dusić aż kapusta zmięknie , a woda lekko wyparuje , przyprawić solą , pieprzem , kminkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem. Tak przygotowana kapusta idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami. Pychotka , gorąco polecam
Aromatyczne Podróżewłasne jedzenie, a nie macie działki lub ogrodu, pokażę Wam jak ja to zrobiłam kiedy jeszcze nie miałam działki. Marzec za pasem i jeśli ktoś myśli o swoich prywatnych ziemniaczkach, to najwyższa pora zacząć się do tego przygotowywać. Po pierwsze - ważne, żeby balkon był słoneczny. Opiszę Wam sposób w jaki ja hodowałam ziemniaki, uwzględniając fakt, że mieszkam na północy kraju
Posadzone i zjedzonekapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem. Z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem stanowi lekkie, sycące danie. Tak jak przy młodej kapuście z koperkiem, (KLIK) tu również trzeba przestrzegać czasu gotowania kapusty, aby nie stała się ciężkostrawna. No i dodać duuużo koperku
Posadzone i zjedzoneLato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka
Posadzone i zjedzonejeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony
Posadzone i zjedzonePodstawa polskiej kuchni czyli kotlet schabowy - zawsze się udaje i świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Dzisiaj schabowy z serem w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko
Alutka-Gotujemyliłam. Pasztet ma niesamowity aromat, wspaniały smak, po jego zjedzeniu nie domyśliłabym się, że jest z kalafiora. Przepis pochodzi z Jadłonomii. Gorąco polecam - smacznego! Składniki: 1 kalafior 4 małe ziemniaczki olej 0,5 szkl. suchej kaszy jaglanej 10 suszonych pomidorów 0,5 szkl. mielonych, podprażonych pestek dynii 1 pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz
psgotujemyzajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką
Kulinarne Fantazje MarioliKiedy mamy już utłuczone kotlety, szykujemy ciasto. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej dość gęstej konsystencji. Maczamy w nim kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami
Gotowanie...to proste !wyśmienite gofry w kształcie serca, rurki z kremem, pankejki, a nawet amerykańskie pączki z dziurką. Wyjątkowo głodnym odwiedzającym zaproponujesz opiekane kanapki, panini, tosty w kształcie muszelek, a także opiekane ziemniaczki. A wszystko to dzięki jednemu prostemu urządzeniu. Opiekacze do kanapek ułatwią życie każdej rodzinie. Nawet kiedy rano wszyscy się spieszycie, wystarczy włożyć do tostownicy 2 kromki chleba i kilka dodatków
Codogararzadkością, robię raz na jakiś czas i nie te tradycyjne. Tym razem zaciekawił mnie ten przepis - klik . Kotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-)) Składniki: 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka
kruche babeczkiIdealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki , do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam Składniki: 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu * 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 4 łyżki mąki
Słodkie okruszkisposób usuwać tłuszcz! Muszę koniecznie to mieć! Netto do 4 września Spiralna krajalnica do warzyw Kolejny hit :) Zastanawiałam się zawsze w jaki sposób robione są takie ziemniaczki na patyku, sprzedawane często w różnych budkach. Już wiem ! Netto do 4 września Ekspres do kawy z kubkiem Ciekawe gotowe połączenie :) podoba mi się, szczególnie stały wyjmowany filtr. Netto
Tradycyjna Kuchniakurczaka w glazurze miodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka
SMYKWKUCHNI