ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:84/200)

Rabarbar pod kruszonką 147

deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około

Kolizje Smaków
1486.Frużelina malinowa 163

mogą być dowolne owoce)  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt -przepis podstawowy 186

kilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Jesienny obiad - placek zbójnicki 239

powietrzu czuć jesień (a już czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku

Brzuszki Łakomczuszki
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 224

pęczek natki pietruszki, ponieważ w mojej głowie jakiś czas temu wykiełkował pomysł na danie z jej użyciem (oraz zamrożonych już jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka

Ratunku obiad
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 143

coś pożytecznego i  przygotować pyszny posiłek dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składnikipierś z gęsiPierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie pierś marynujemy.Sk

Symfonia Smaków
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 162

mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 45 minut w temp 200 stopni. Smacznego

upichcona
Sznycel schabowy po myśliwsku 99

myśliwsku używane jest mięso z piersi kurczaka oraz cielęcina (Wiener Schnitzel). Do sosu Jäger najczęściej stosuje się ze względu na dostępność pieczarki. Cały zestaw uzupełniają zazwyczaj: szpecle, sałatka ziemniaczana, sałatka z ogórków lub frytki. Kotlet schabowy po myśliwsku to godny uwagi przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Dość łatwy w wykonaniu i z prostych składników. Sos możesz przyrządzić wcześniej

Kuchnia Na Wypasie
Indyjskie kotleciki z ziemniaków i batatów 67

Weź widelec i za jego pomocą rozgnieć bataty i ziemniaki podczas smażenia, następnie zamieszaj i smaż około 8 -9 minut, aż ziemniaki zaczną się lekko podsmażać. Wtedy zdejmij mieszankę ziemniaczaną z ognia i pozwól jej przestygnąć. SOS: W tym czasie przygotuj sos. Do miksera włóż miętę oraz jogurt i zblenduj na gładki sos. GRANAT: Obierz też granat i wyjmij

nietylkopasta.pl
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 140

waniliowy – 2 szklanki mleka – 2 łyżki masy makowej gotowej – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru – po 1 czubatej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej – skórka z 1 cytryny – 2 łyżki brandy   Wykonanie: Sos makowo-waniliowy – W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. – Do pozostałego mleka

To co kocham
sernik z powidłem śliwkowym 296

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 145

klopsiki i smaż na maśle. Odwracaj je co jakiś czas aby się równomiernie zrumieniły. Klopsiki z jelenia podaję tradycyjnie z brukselką lub sałatką z buraczków. Do klopsików świetnie pasuje ziemniaczana zapiekanka . The post Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chipsy marchewkowe 169

przygotowane chipsy należy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy, ponieważ dłuższe przechowywane szybko pozbawia je smaku, aromatu i wartości odżywczych. Zalety: Chipsy marchewkowe stanowią bardzo dobry zamiennik tłustych chipsów ziemniaczanych. Z powodzeniem można je wprowadzić do diety maluchów od 5 roku życia i zastąpić nimi słodycze. Zadanie nie należy do najprostszych, ale warto spróbować Dla zainteresowanych podaję źródło

Pij soki wyciskane
Biała czekolada na gorąco z marcepanem 182

nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka  dać połamaną czekoladę pokruszony marcepan kilka

W królestwie smaków Beaty
Świąteczne galaretki 110

goździki 1/3 łyżeczki cynamonu cukier lub sok z cytryny do smaku Sos: 150 ml mleka 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Galaretki: Sok zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego momentu nie gotować!!!). Dokładnie wymieszać, by żelatyna dokładnie się rozpuściła. Lekko przestudzić i wlać do foremek (u mnie foremki silikonowe

Malinowo w kuchni