spektakularnym sukcesie zapiekanki ziemniaczanej , którą przyrządzałam ostatnio postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogacić moją recepturę o kilka dodatkowych składników. Wszystko to by danie stało się bardziej pożywne i wartościowe i zadowoliło podniebienia domowników. Efekt tych prób wzbudził wiele emocji w mojej kuchni i nie tylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka
Kuchnia po mojemulepienie klusków nie należy do moich ulubionych zajęć, a im większe kluski tym mniej lepienia ;) Składniki (na 8 mega klusków): 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła
Kuchnia po mojemuuprzednim sfotografowaniu oczywiście) rzuciliśmy się na nie razem z Chrześniakiem Bartkiem, który spędzał u nas leniwe popołudnie z okazji ferii szkolnych. Pyszota. Chrupiące, rumiane, a w środku mięciutko - ziemniaczane. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki: kluski śląskie pozostałe z obiadu (przepis znajdziecie tu ) przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Przygotowanie: Kluski kroimy w paski i wrzucamy na dobrze rozgrzany
Kuchnia po mojemuproste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę
Kuchnia po mojemuśrednicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut Składniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej
Kolizje Smakówcytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary Cukier puder i sok z cytryny na lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrednie formy z kominem lub 1 dużą: 5 jaj 200 g drobnego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 100 g mąki pszennej 180 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g grubo posiekanych migdałów Formy na babkę nasmarować masłem, oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrami i szczyptą soli na bardzo puszystą, prawie białą masę
Pełny talerzjest pyszna. Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka kokosowego; - 225 g mąki pszennej; - 85 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Ubijać do uzyskania jasnej
dom-agi.plproduktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę
Naleśnikiprzecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp
Dzieje kuchennej Wiewiórysera 3 x mielonego 200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polecam! Jaga Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu: 500g serka mascarpone (2 opakowania) 400ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny
Kolizje Smakówproponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała
Jadło i czytadłopewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Składniki: 3 cytryny 100 g cukru 2 jajka 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać
Krakowskie smaki Aniprzygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata
Kolizje Smaków