ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:236/303)

Banany i wiśnie. W serniku 217

wiśniowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać wiśnie, przestudzić (kisiel ma być chłodny, ale nie zupełnie stężały).Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 186

który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż w oryginale, a także odrobinę mąki ziemniaczanej - babka nie jest piaskowa, ale delikatniejsza i lżejsza. Maślankę zamieniłam na creme fraiche, które czekało w lodówce na wykorzystanie. Nam - wszystkim - smakowała bardzo.Grejpfrutowa babka z różowym pieprzemSkładniki:(na formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 186

bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z cukinii 2139

wersji na ostro np. z sosem tzatziki, czy keczupem.Do placków można dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę.Placki smaży się na gorącym oleju, tak samo jak placki ziemniaczane

Gospodyni Miejska
Ucierane ciasto z aronią 266

aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka:1/3 kostki margaryny

Gospodyni Miejska
Pieczarki w sosie śmietanowym 266

jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 301

Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta

Gospodyni Miejska
Ubijana babka cytrynowa 246

skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 241

kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 324

przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 339

mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).Szklanka = 250 ml.Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 347

przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar

Gospodyni Miejska
Wykwintny gulasz - Quiche 323

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku

Basia w kuchni
Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 315

indyka - 3 płaskie łyżeczki peklosoli - 1 plaska łyżeczka cukru pudru - 1 płaska łyżeczka białego pieprzu- mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 150 g lodu - 50 ml wody SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości

Basia w kuchni
Torcik Rafaello 280

się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę

sama złodycz