kuchni włoskiej. Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem. Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem . Składniki : porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g) kilka łodyg dymki mały pęczek szparagów pół kubka mrożonego zielonego groszku pół kubka mrożonego bobu 2 łyżki serka Philadelphia 100ml śmietany bazylia (u mnie
Codzienne Gotowanieporadami Doroty , dziś sama podaje, co robi, by szparagi były idealne. Jak ugotować szparagi? 1. Szparagi dokładnie myję pod. 2. Białe szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki. Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru. Przygotowane szparagi wiążę sznurkiem(...)szparagi gotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie
W kuchni Karmel-itkimnie to jest wszystko, co należy z nimi zrobić. Oczywiście, jeśli ktoś woli szparagi lejące się przez widelec, może sobie pogotować dłużej; ja zdecydowanie preferuję wersję al dente :)) Co do takich szparagów? Najbardziej lubimy ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA. Jak zrobić? Ano przede wszystkim - PRZED gotowaniem szparagów :)) - Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, w dużej misce wymieszać z przyprawami (kopiasta łyżeczka słodkiej(...)termoobieg, 20 minut i gotowe. W międzyczasie gotujemy szparagi, kroimy pomidory, myjemy sałatę i takie tam ;) Wyjątkowo smakuje mi do tego trochę piwa. No to co, pół godziny i obiad gotowy :)) A jeśli coś zostanie (w co wątpię ale może się zdarzyć), polecam dorzucenie kilku szparagów do koktajlu bananowego - fajny zielony i naprawdę pycha
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów
Pasja SmakuTaki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk(...)końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi
Pasje JolkiByła zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia(...)taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę
kolorowotorcikowopokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko do 1/3 wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki. Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni
Kuchnia Pokoleńnigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej… Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane(...)dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu
Mia Cucina SofietaZielone, białe, a nawet fioletowe - w maju na straganach, placach , w warzywniakach pojawiają się jedne z moich ulubionych warzyw - niestety tylko na około 2 miesiące :( Oprócz tego, że są pyszne - posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości 1. Nie tuczą - są niskokaloryczne - w 100 g szparagów jest jedynie 18 kcal! 2. Mają mnóstwo wartości odżywczych - pokłady
Moje Kuchenne RewelacjeZielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem. Składniki(...)ryżu do risotto /ew. białego ryżu/ 1 pojedyncza pierś z kurczaka Czytaj dalej... Artykuł Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwarzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia się szparagi. Wczoraj wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych(...)białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą i masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi z sosem holenderskim są również wyśmienite w smaku, sos holenderski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon na nie jest jeszcze przed(...)jedno z pierwszych, łatwo przyswajalnych warzyw (nasz roczny Miłoszek już docenił walory smakowe fasolki). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego fasolkę powinny jeść kobiety w ciąży . Szparagi to kolejne zielone warzywo, które wystąpiło w kilku daniach z tego menu. Jest szczyt sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym
Niedzielny kucharzosobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy(...)minut. Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej! Sprawcie sobie i bliskim tą przyjemność ;-))) SKŁADNIKI: - kukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem
SMYKWKUCHNIóki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri ! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu! Chrupiące szparagi cudownie komponują się z argentyńskim dressingiem, który pasuje również do wszelkich dań z grilla. Wypróbujcie koniecznie! Ten pyszny sezon trzeba wykorzystać(...)gotuj przez 3-5 minut, aż staną się al dente . Następnie odcedź je i natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor). Szparagi ułóż na talerzu wraz z sałatą i ziołami. Posyp całość pokruszonym serem feta i udekoruj bratkami. Sałatkę polej sosem chimichurri z tego przepisu
Food SquareSzparagi są wspaniałe, uwielbiam ich smak. Przepis na zupę z thermomix na dole. Do garnka wlać wodę, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, seler naciowy
Kuchnia PokoleńJestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów
To co kochamPost Pizza ze szparagami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje