żeberka w kapuście kiszonej - 217 przepisów (strona:10/15)

Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 196

jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

Gotuj z Rumcajsem
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 133

Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku, przepis pochodzi z ilustrowanego przewodnika TATRY (wyd. Galileos).  W przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami i przesypywaną solą, na koniec przykrytą dechą i zapartą kamieniem....  Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię(...)suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki

Kuchenne aromaty
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 140

minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos staropolski 886

pryśnie I powietrze dokoła zionie aromatem (…)” *** Znany od wieków, a najlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa

mojewypiekiinietylko
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 230

szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony

Kuchenna Kontrrewolucya
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 429

seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku(...)kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,  jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.   Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można

potrawyregionalne
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 241

zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale przy okazji chłodniejszego dnia

W kuchni Karmel-itki
Barszcz czerwony tradycyjny 178

robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów

Kuchnia Prezydentowej
Tradycyjna zupa ogórkowa 212

nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3,4 ząbki(...)marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj całość do wywaru. Obierz mięso z żeberek i wrzuć "poskubane" do zupy.  Posiekaj drobno pozostały koperek - część dodaj do wywaru, pozostały zostaw do podania. Smacznego

Garniec Magalie
2 rok blogowania za mną :) 148

bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku

MarciochaKucharzy
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 192

czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy nie zna - czas(...)tradycyjnej postaci różni się użyciem oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kapuśniak na żeberkach 162

tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko.  Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera

Apetyczna babeczka
Kwaśny kapuśniaczek 199

syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy(...)vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy

NA MOIM TALERZU
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 173

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa

To co kocham
Ogórkowa na Dzień Taty! 261

mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól

Miksturownik