kaszy jaglanej pisałyśmy już sporo na naszym blogu (patrz tutaj ). Jako Królowa Kasz znakomicie sprawdza się jako dodatek do przeróżnych farszów, a w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie stanowiła ciekawą alternatywę dla tradycyjnego ryżu. Naprawdę polecamy! Papryka faszerowana kaszą jaglana, suszonymi pomidorami i szpinakiem zainspirowane przepisem z bloga Facet i kuchnia Składniki: 3 -4 czerwone papryki(...)szklanki kaszy jaglanej duży pęczek szpinaku 2-3 ząbki czosnku 9-10 szt. suszonych pomidorów w oliwie pieprz, sól 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, odrywamy twarde łodyżki i kroimy na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Podprażoną wcześniej kaszę
Moja Mama GotujeKROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM Krokieciki to kotleciki z mięsa mielonego. Ich wnętrze wypełnia bardzo smaczny i zielony farsz ze szpinaku wraz z ciągnącą się mozzarellą. Krokieciki są delikatne i chrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole. ~~SKŁADNIKI~~ Na ok. 10 sztuk: filety drobiowe 3 sztuki jajko 1 sztuka kasza(...)manna 2 łyżki bułka tarta 3 łyżki sól 1/2 łyżeczki pieprz 1/2 łyżeczki cebula 1 sztuka olej do smażenia szpinak mrożony rozdrobniony brykiet Hortex 8 brykietów szczypta soli i pieprzu bułka tarta do panierowania masło 1 łyżka czosnek 1 ząbek mozzarella ser tarty ok. 50 gram ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy
Kuchnia PaulettesMini roladki nadziewane szpinakiem i żółtym serem. Znakomity obiad! Składniki: 6 sznycli ze schabu wieprzowego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany 100 g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka śmietany 18 % 12 plasterków sera mierzwionego gouda olej Przygotowanie: Sznycle rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy(...)szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i śmietaną. Gotujemy aż odparuje woda. Na każdego sznycla kładziemy plasterek sera złożony na pół. Na nim rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku i kładziemy kolejny plasterek sera - także złożony na pół. Zwijamy ściśle w roladki, zamykając ranty za pomocą wykałaczki Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy każdą roladkę na złoty kolor. Następnie dusimy
Taste Therapyracji z tego że uwielbiam szpinak , to pomyślałam czemu by nie spróbować połączyć sos mięsny z przepysznym szpinakiem , efekt końcowy był przepyszny , zostało wszystko co do ostatniego kawałka zjedzone , teraz wiem że taka forma podania szpinaku będzie częstym gościem na moim stole . Składniki 1 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 1 paczka szpinaku ( może być mrożony(...)nasze mięso kroję w średnią kostkę , następnie do rozgrzanego garnka przekładam mięso , przesmażam na złoty kolor a między czasie kroję cebulkę w kostkę i dodaję do naszego mięsa, oraz szpinak , wszystko razem przesmażam około 5 minut i zalewam wodą do zakrycia mięsa ,dodaję warzywka , gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa . Kiedy nasze mięso jest już miękkie , dodaję serek topiony
Mój SmakWypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta(...)cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 165*C. Składniki na krem trzymamy w lodówce
les mirabellessmaczna sałatka Sałatka ze szpinaku i tuńczyka Składniki : Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami - 160 g ( 1 puszka ) szpinak świeży - 250 g Sos : sos sałatkowy- paprykowo ziołowy - 1 torebka woda - 4 łyżki oliwa(...)oliwek - 4 łyżki Dekoracja pomidory Przygotowanie : Liście szpinaku umyć, osączyć na durszlaku. Rozłożyć na talerzu liście szpinaku, na szpinak wyłożyć tuńczyka z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami. Sos : Do szklanki wlać oliwę z oliwek, wodę i sos paprykowo- ziołowy, wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory! Przygotuj: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże(...)jajka 250g. cukru 1 i 1/3 szklanki oleju Rozmrażamy szpinak. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem
MarcinChefPyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli. Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)łyżeczki oliwy 8 plasterków szynki parmeńskiej PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjepopołudniem poczułam się strasznie głodna. Wiedziałam, że muszę coś zjeść przed wysiłkiem Pilates, które miałam o godzinie 17. Otworzyłam lodówkę. W oczy od razu rzuciła mi się torba ze szpinakiem oraz trzy, nieco już przywiędnięte grzyby Portabella. Następnie przerzuciłam uwagę na zamrażalnik. Przejrzałam zawartość wszystkich torebek i pojemników. Znalazłam w jednej torebce zamrożone kółka z ciasta, przeznaczonego do zrobienia wontonek(...)pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże ząbki czosnku Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, dodać cebulę i podsmażać przez ok. 5 minut (do czasu aż zacznie się złocić i lekko przypalać
Jem więc JestemWiecie już, że jestem wielką fanką wytrawnych omletów na śniadanie :) Dzisiaj proponuję Wam omlet ze szpinakiem, fetą i czarnymi oliwkami. Pysznie i zdrowo od samego rana :) SKŁADNIKI ( dla 1 osoby - 310 kcal) 1 garść szpinaku 2 jajka 20 g fety mała garść (20g) czarnych oliwek pieprz zioła prowansalskie 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno. Podsmażamy(...)małej patelni na maśle. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem i ziołami - sól nie będzie potrzebna, gdyż słoność nada feta. Ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. Zalewamy szpinak jajkami, osypujemy serem i oliwkami. Smażymy chwilę na średnim ogniu, aż trochę się zetnie, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą(...)Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku. Tortownicę wysmarować masłem. Posmarować
królestwo garówsieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do ostryg. Polecam! Scroll down for recipe in English Ostrygi zapiekane(...)szpinakiem i parmezanem (12 sztuk) Składniki: 12 ostryg, dokładnie oczyszczonych 1 ½ łyżki masła 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g świeżego szpinaku ¼ szklanki śmietanki 36 % ½ szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw. W małej patelni rozgrzej
karmelowywykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta. A ponieważ za oknem coraz zimniej, przyda nam się coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania. A więc(...)ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku
Jacob TastesLeśny mech to ciasto, które każdy już chyba widział na jakimś blogu. Prezentuje się pięknie i oryginalnie, a i główny składnik jest niebanalny – szpinak w słodkim cieście? Urokowi ciastu dodają kontrastujące granaty. Jeśli nie przygotowywaliście tego ciasta, ani go nie jedliście, jest coś, co musicie wiedzieć. Po pierwsze leśny mech to ciasto bardzo łatwe do wykonania, a po drugie naprawdę(...)puszysty, a jednocześnie stabilny. Wystarczyła godzinka w lodówce. Jeśli przy wykonaniu tego ciasta można się na czymś potknąć, to na dwóch rzeczach. Po pierwsze nie należy ulegać złudzeniu, że szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona
Trzeci talerzoczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą, mieszam(...)odstawiam na kilka minut - jak widać poniżej nawet w takim szpinaku zapakowanym w supermarkecie jest sporo piasku. Wyciągam szpinak na sitko aby wysechł. Dalej przygotowuję przyprawy do mięsa. Sos będzie ciemny, na bazie czerwonego wytrawnego wina więc wybrane przeze mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek
Right Behind The Kitchen