Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną
W Mojej Kuchni LubięŻeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania i soczystym mięskiem kurczaka przyswoił przy okazji i witaminy ;) Składniki (na mega-sycący(...)obiad dla 2-3 osób): 12 sztuk cannelloni nr 53 (np. Lubella Inspiracje) ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 3-4 kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą
Kuchnia po mojemurozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej(...)morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli. Solimy, pieprzymy, oprószamy szczyptą przyprawy typu Vegeta
Kuchnia po mojemuswoim blożku. Nawiązując do rzeczywistości - oto przepis na kanapkę bez wędliny, a jednocześnie kolejne smarowidło do pieczywa. Składniki (na ilość próbną): 1 - 2 jajka 1 - 2 garście świeżego szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach) 1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą(...)pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie
Kuchnia po mojemukazdym markecie można kupić takie "gotowe danie". W sumie jeśli miałabym jakieś kupić to właśnie to. Tym razem spróbowałam sama je zrobić Kostka rybna z mintaja ze szpinakiem w cieście francuskim SKŁADNIKI: 6 szt. zamrożonych kostek z mintaja opakowanie szpinaku opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak(...)rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym
MarciochaKucharzySzpinak to warzywo kontrowersyjne. W okresie dzieciństwa najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do zdrowotnych właściwości tego warzywa. Zachęcano do jedzenia w przedszkolu - najczęściej w postaci płynnej papki (rozdrobnionego szpinaku), który swoją konsystencją zniechęcał od pierwszego spojrzenia na talerz. Tajemnica, tak na prawdę, leży w przyrządzeniu. To pochodzące, najprawdopodobniej, z Azji południowo-zachodzniej warzywo kocha czosnek i odrobinę tłuszczu (witaminy(...)rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: - 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku) - 2 ząbki czosnku - zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) - łyżeczkę oliwy - sól, pieprz - bulion warzywny (ok 500 ml) Świeży szpinak umyć dokładnie na sitku, osuszyć z nadmiaru
Szybko Tanio Smaczniesię w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki(...)tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki
Grunt to przepis!delikatnie mówiąc nie najlepsza nam się zrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie czegoś fajnego do jedzenia. Jeśli lubicie szpinak i kalafior to na pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior(...)kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku
vegetanieDziś zapraszamy na szybką i smaczną sałatkę na liściach świeżego szpinaku. Jajka z serem feta i szpinakiem smakują świetnie, a smak uzupełnia sos czosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.Składniki:pęczek świeżego szczawiu20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex4 jajka3 l bulionu warzywnegoolej do smażenia2 ząbki czosnkusól morska czosnkowa z ziołami(...)Kamisśmietana do zabielenia ( niekoniecznie)pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę.Lubię szpinak Iglotex za jego małe
Z Majeczką w kuchniTarta szpinakowa Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.Jak nam wiadomo szpinak ma dużo właściwości zdrowotnych i witaminŻle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :) Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl(...)mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz , czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną
Sama słodycz i szczypta chilisposób nie mogą być podróbkami. Dodatek zieren sprawi, że wielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie... Składniki -świeży szpinak -salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze świeżych pomidorów , to nic trudnego. -czosnek(...)lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały. Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić- ostudzić Przełożyć do naczynia w którym szpinak można wymieszać swobodnie z 4 żółtkami oraz ubitymi na pianę białkami (pianę wkręcamy ostrożnie łyżką drewnianą) Doprawić go do smaku solą, pieprzem Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany
Proste PotrawyKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem? Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego1 żółtko sól, pieprzDo wersji z szynką4 plasterki szynki4 plasterki sera żółtegoWersja ze szpinakiem i fetą200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku100(...)pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez
Moje Kuchenne Rewelacje