Każdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał(...)potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży. A wspominałam już, że uwielbiam szpinak? Zatem jeśli go tylko spotkam na straganie w dzień targowy, to zawsze zabieram go do domu. I chyba najbardziej lubię go właśnie z makaronem. Wbrew pozorom też
Karczma Honoriettyżadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie, że będzie jak najbardziej odpowiednie późniejszą porą i to w każdym okresie roku. Jest(...)również kolejna, ale z pewnością nie ostatnia potrawa, którą będziemy „odczarowywali” szpinak. Choć coraz popularniejszy i szeroko dostępny, a zarazem bardzo zdrowy i niezwykle łatwy w obróbce, nadal pozostaje w naszym kraju niedoceniany, a przez wielu uważany za z gruntu niesmaczny. Jeśli więc nie jesteście zwolennikami kaczki i fig z poprzedniego przepisu, spróbujcie szpinaku w towarzystwie makaronu, kurczaka i pomidorków
Kulinarna Pokusaramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby(...)zdecydowanie nie przypadnie do gustu każdemu. Ja jednak je bardzo lubię, dlatego też prezentowane danie traktuję jako pewną odskocznię od sztampowych smaków. Aczkolwiek jestem w stanie zrozumieć, że połączenie szpinaku z gorgonzolą może brzmieć dla niektórych przerażająco i wyglądać na propozycję dla kulinarnych twardzieli. Z drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne
Kulinarna PokusaTe paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo
bistro mamaPlacki ziemniaczane.Nie muszą być nudne.Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia.Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem.Choć
bistro mamaOstatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldWszechmocny Admin zauważył, że ostatnio dość dużo mamy dań z granatem. To oczywiste, bo granat awansował na jedno z pierwszych miejsc na liście „ulubionych owoców i
Gotuj z Blue RavenPozostajemy w klimatach arabskich. Trudno opuścić Arabię Szczęśliwą, gdy już raz udało się tam dotrzeć. Aromaty egzotycznych przypraw, głębokie, nasycone kolory lśniące w południowym słońcu, smaki
Gotuj z Blue RavenZauważyłam ostatnio, że te wstępy służą bardziej mnie do porządkowania myśli niż do opowiedzenia jakiejś historii. Zresztą… o czymże tu opowiadać, jeśli najbardziej fascynującą historią
Gotuj z Blue RavenNa to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli
Gotuj z MisiemKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony
Gotuj z MisiemGęsty, pożywny koktajl na dobre rozpoczęcie dnia. Zielony, nie słodzony i bardzo smaczny. Powiem Wam, że wolę sobie rano zrobić podobny koktajl niż zastanawiać się co
Smaczna PyzaLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia. Smakował
Dzieje kuchennej Wiewióry