Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny.Składniki:makaron cannelloni ok. 20 sztop.szpinaku mrożonego0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego3(...)szkl. wodyPrzygotowanie farszuCzosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe".Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkoDzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej.składniki:ciasto naleśnikowe2 szklanki mąki kukurydzianej1 czubata szklanka mąki pszennej1,5 szklanki mleka1 szklanka wodyszczypta soli1 jajko2 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejuolej do smażeniafarsz szpinakowy500 g szpinaku mrożonego150 g fety2 łyżki śmietany 18%3 ząbki czosnkugarść startego sera żółtegosól z pieprzem KamisPrzygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą(...)pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki
Monia miesza i gotujeMakaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom.składniki:250 g makaronu Czaniecki pappardelle450 g mrożonego szpinaku2-3 ząbki czosnkupół kostki sera sałatkowego a'la fetasól z pieprzem Kamis3-4 łyżki kwaśniej śmietanyWstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco wodę. Następnie dodać zmiażdżony czosnek(...)pokruszony ser. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujePostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej(...)kostkę i obsmażamy na patelni.Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę. Wówczas jest już moment dodania obsmażonego kurczaka oraz pokruszonego sera. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Ciasto rozwałkowujemy
cookplDziś mam dla Was przepis który mi kojarzy się z dzieciństwem. Taki własnie szpinak robi moja mama i nie spotkałam się z takim podawaniem szpinaku nigdy później. Ciekawe doprawienie oraz posiekane ugotowane jajka dodają mu wyrazistości. To taka sałatka na zimno, którą możecie trzymać w lodówce i jeść nawet przez 2-3 dni. Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także(...)sałatka brokułowa – sałatka z brokułem – sałatka z duszoną rzodkiewką – brokuł gałązkowy przepis – sałatka z bobu – szparagi z jajkiem – brukselki z boczkiem SZPINAK Z JAJKIEM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: z podanych składników wyjdzie ilość widoczna na zdjęciu, t.j. 3-4 porcje Składniki: – 500 g świeżego szpinaku – 4 jajka – 3 ząbki czosnku
nietylkopasta.plChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo(...)charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka
Moja DelicjaJakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowania obiad, z bogactwem smaków. Potrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób/: podwójna pierś z kurczaka 6-8 suszonych pomidorów 150 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju ok. 300 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)oleju z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną
Pasja SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie makaron? Ja bardzo Często wymyślam nowe odsłony jego podania Ostatnio zrobiłam go w połączeniu z szpinakiem, serem feta i kurczakiem w sosie śmietanowym. Jest to prosty i bardzo smaczny pomysł na szybki obiad. Zachęcam do wypróbowania Post Makaron z szpinakiem i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujesiebie i Hani na dwa dni.I kto jeszcze z nami podjada? Kto?Tak, Franczesław!Uśmiałam się do łez, kiedy szczerzył się do mnie swoją maleńką paszczę pełną zielonego szpinaku :)O wartościach odżywczych szpinaku nie trzeba nikomu przypominać. Warto natomiast zwrócić uwagę na mąkę gryczaną, która zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych.Przepis znajdziecie również na stronie
bistro mamaPostanowiłam, że wyjątkowo potraktuję kijem mojego męża, czyli naleśnikami ze szpinakiem, którego nigdy tknął i nie tknie, a ja skapitulowałam i postanowiłam uszanować jego wolę :) A z kulinarną marchewką mogłabym nie zdążyć, chcąc wziąć udział w akcji "Marchewką czy kijem? czyli jak zatrzymać motyle" zorganizowanej przez Andźkę, Deli i Justynę.Nie stosuję innych kijów w miłości poza tymi(...)kulinarnymi. A jeśli już stosuję kulinarne (czyli szpinak, ryż z warzywami,muffinki z owocami i sernik na zimno), to nie robię tego z premedytacją... Chociaż wróć! Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy w domu, a na deser sam sobie zakupił czekoladę z okienkiem. Oboje wychodzimy
bistro mamaobciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C.Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano
Oryginalny smakSzpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.Po ugotowaniu(...)sitku i odsącz z nadmiaru wody.Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor.Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty.Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym.Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO
Kredowe Menunastępnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. To dobry moment by dodać curry jeżeli sos wyda nam się zbyt delikatny. Dodać szpinak, wymieszać i gotować tylko do momentu aż szpinak zmięknie. posypać świeżą kolendrą i podawać. Najlepszym dodatkiem byłyby indyjskie chlebki naan lub roti ale białe pieczywo też się sprawdza. Smacznego
Stare Garyłyżeczka papryki najlepiej wędzonej 4 jaja,sól, pieprzprzygotowanieNa patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać
Stare Gary