ze szpinakiem - 2500 przepisów (strona:14/167)

Quiche ze szpinakiem i chorizo 147

odpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa(...)smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 213

robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę(...)łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 175

piniowe lub włoskieparmezansól pieprzsos pomidorowy:puszka krojonych pomidorównatka pietruszkioliwa z oliwek3 zabki czosnkusól , pieprzprzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać , obciąć ogonki, wrzucić do garnka i chwilę gotować  - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć(...)deskę i posiekać .Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować  - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać z 2-3 ząbkami posiekanego czosnku, polać oliwą , doprawić solą i pieprzem. Dodałam też natkę pietruszki. Wymieszać i wylać

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem, boczkiem i jajkiem 209

parmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych pomidorów2 - 3 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę(...)posiekać .Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2  łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok

Stare Gary
Pieczone papryki ze szpinakiem 183

piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut Papryki powinny się zrobić miękkie. Należy uważać żeby papryk nie przypiec za bardzo.  W międzyczasie opłukać szpinak, przełożyć mokry do odpowiedniej wielkości rondelka , przykryć i podgrzewać do czasu aż listki zmiękną. Czosnek obrać i posiekać.Przełożyć szpinak ,bez wody, na małą patelnię, dodać sól, pieprz i czosnek, wymieszać(...)chwilę odparowywać   na średnim ogniu. Podpieczone papryki wyjąć z piekarnika, na każdej rozłożyć szpinak, równomiernie rozłożyć plasterki sera. W piekarniku ustawić funkcję grilla , wstawić pod grill blaszkę z paprykami. Grillować do czasu aż ser się lekko zrumieni. Smacznego!Uwaga : Jeżeli piekarnik nie ma funkcji grill, wstawiamy po prostu do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 148

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska(...)łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisemOpłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki  - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę

Stare Gary
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 172

szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z fetą i szpinakiem 160

wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej.Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!Polecam!SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :* mąka – 1 szkl**proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mleko – ok. 2 szkl* jajko(...)sól – 1 szczypta**olej – 70 mlDODATKOWO :* szpinak – 500 g* feta – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* gałka muszkatałowa – do smaku* czosnek – 2 ząbkiDODATKOWO :* jajko do panierowania* bułka tartaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ

Ostra na Słodko
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem ) 161

Mięsko , mięsko mięsko!Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko.Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem.łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco!Polecam! SKŁADNIKI:* filet z kurczaka –  2 piersi* świeży rozmaryn – garstka* wędzony boczek – 4 plastry* sól – do smaku(...)pieprz – do smakuDODATKOWO:* świeży szpinak – 200 g* mrożony groszek –  200 g* czosnek – 2 ząbki* olej do smażenia – ok. 3-4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy  na ok. 1,5 plastry.Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso

Ostra na Słodko
Kopytka ze szpinakiem 189

Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0(...)ziemniaków250g mąki pszennej1 jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę

Kolizje Smaków
Tarta ze szpinakiem i ricottą 171

zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottąProporcje dla 4 osóbCzas(...)przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g ricotty450 g mrożonych liści szpinaku120 g sera feta1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzWykonanie:Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Jesienno-majowa zupa ze szpinakiem 141

inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku(...)tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką na rozgrzewkę.Przepis znalazłam u Oli, nieco go zmieniając.Tym razem miałam przyjemność gotować z Malwinną i Mopsikiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 199

halogenowych.W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry.  Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się(...)kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in EnglishKurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami(4 porcje)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę3 pomidory, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki różyczek brokułu500 g piersi

karmelowy
Szpinak "uduszony" 117

całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart.Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę.Przepis dotyczy jednego pęczka.Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu

Pasje Jolki
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 178

pizzę:40 g świeżych drożdży2 szklanki (niepełne) mąki pszennej (luksusowej typ 550)1 szklanka letniej wody1 łyżeczkę soli1,2 łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek extra vergineDodatkowo:200 g szpinaku (użyłam mrożonego)2 średnie ziemniaki10-15 filecików anchoisgarść czarnych oliwek100-150 g startego parmezanu3 ząbki czosnku1 łyżka gęstej śmietany 18 %2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 płaska łyżka masłasólpieprzPrzygotowanie(...)wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko

Oryginalny smak