śliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków(...)uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy
Kuchnia domowa Anikremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto(...)ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piankCiasto z rabarbarem
Kuchnia domowa AniPrzepis Karola Okrasy, Bardzo smaczna wersja kaczkiskładniki 4 porcje1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi)80 g suszonych śliwek bez pestek200 g świeżych śliwek węgierek bez pestekok 70 ml sosu sojowegook 70 ml miodu1/2 ostrej papryczkiniewielka ilość oliwy z oliwek1 cytryna, sparzona i wyszorowana50 ml octu balsamicznego4 ząbki czosnkukolendra świeża lub suszonatrawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać(...)stopnimarynataDo garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi
Stare GaryStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!Przepyszne!Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam!SKŁADNIKI(...)sól – 1 szczypta* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cynamon – 1 łyżeczka* duże jajko – 1 szt* jogurt naturalny – 100 g* olej – 60 ml* śliwki – 200 gKRUSZONKA:* mąka – 50 g* cukier puder – 1 czubata łyżka* zimne masło – 30 g( jeśli chcemy tak dużo jak u mnie to podwójmy porcję ;) )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopróbująca być nastolatką. Na blogach kulinarnych też obserwuję trend ku zachodnim przede wszystkim nazwom, nie zawsze koniecznym. Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku(...)śliwkowo-cebulowego. I mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za pierwsze zdania tego wpisu :)Chutney zrobiłam przy okazji robienia powideł śliwkowych. Wykorzystałam do tego celu zmielone przez maszynkę śliwki, które są świetną bazą do tego typu przetworów. Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego.Składniki:zmielone śliwki,8-10 średnich cebul
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiejszą kolację polecamy lekką i niesamowicie szybką w przygotowaniu potrawę:Nudle lub inaczej Noodle z owocami, np. ze śliwkami.Produkty to tylko:-makaron 3-minutowy-kilka śliwek-jogurt-cukier Makaron gotujemy według przepisu z opakowania.Odcedzamy.W czasie gotowania makaronu kroimy śliwki na cząstki.A potem już tylko nakładamy makaron na talerz, śliwki na makaron, polewamy jogurtem,posypujemy cukrem(...)dekorujemy śliwkami i................mniam, mniam! A wszystko w 5 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)kory cynamonu Wykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do słoja. Owoce zasypujemy cukrem, zakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok co widać na zdjęciach :) Po upływie doby do słoja dodajemy goździki oraz spirytus, potrząsamy i odstawiamy w zacienione miejsce na tydzień. W kolejnym etapie (po upływie 7 dni) z naszej mikstury
Taste Of My DaySkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 opakowania budyń śmietankowy,800 ml jogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek(...)gęsty naturalny jogurt i mikserem dobrze wymieszać do masy dodać ubita pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać foremki silikonowe 7x4 cm na dnie foremek położyć 1 łyżkę duszonych śliwek teraz dodać po 4 czubate łyżki masy jogurtowej mikrofalówka z opcją kombi - foremki wstawić do mikrofalówki ustawić ją na opcję KOMBI - 500 Wat - na 10 minut ostudzone "oszukane" mini serniczki
W Mojej Kuchni Lubięjedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też(...)tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie
głodny alergikWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę
Apetyczna babeczkaDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu
Kulinarne przygody GatityPrzepis wpadł mi w oko na blogu Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z większą ilością śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł bardzo fajny, mocno korzenny. Ketchup pomidorowo-śliwkowy Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 kg dojrzałych słodkich(...)gałązki rozmarynu5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż śliwki
Kulinarne przygody Gatityprzysłany do mnie przepis przez stałego czytelnika. Mąż sprawdził w małych proporcjach... Śliwowica wyszła wyśmienita.Składniki: 20 kg śliwek cukier drożdże winne Sposób przyrządzenia: 20 kg śliwek pestkujemy, zalewamy wodą w której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy(...)Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy do mocy
Proste PotrawySezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :)Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie(...)były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :)Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam drobno i rozparowałam pod przykryciem, mieszałam często drewnianą łyżką Kiedy śliwki pokryły się już sokiem
Proste PotrawySezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :)Składniki : 1 kg śliwek węgierek 2 kg pomidorów 1/2 kg cebuli kilka ząbków czosnku sól, cukier, mielony pieprz i papryka Przygotowanie : Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobno Pomidory i cebulę rozparować pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki W drugim garnku(...)grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitko Obydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszać Wlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min. UWAGI : Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja
Proste Potrawy