Ciasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem
Zasmakuj Kuchniparapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Choć na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę ! A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 2 szklanki mąki(...)Beza: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Szczypta soli Dodatkowo: 80-1 kg ciemnych śliwek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cukier puder do oprószenia: Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło
Wanilia i KardamonSezon na śliwki w pełni, zjadam je dosłownie kilogramami i korzystam póki są takie pyszne i świeże. Zjeść wszystkich nie dam rady, dlatego przygotowuję z nimi także różne pyszności, np. takie babeczki w wersji fit. Są nie tylko pyszne ale i zdrowe dlatego można bezkarnie zjeść jedną albo dwie do kawusi. Składniki: 2 i 1./2 szklanki(...)jogurtu naturalnego 80 ml oleju rzepakowego 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczki cynamonu 1/2 kg śliwek Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Foremki do muffinek (niezmiennie polecam silikonowe np. dostępne tutaj ) napełniamy
Cynamonowe szczęścieSkładniki : 1,20 kg dojrzałych wydrylowanych ciemnych śliwek ( najlepiej węgierek ) 0,5 l spirytusu 95 % 1,25 l czystej wódki 40 % 3 szklanki cukru 2 laski cynamonu (najlepiej cejlońskiego) 1 łyżeczka całych goździków 3 łyżki soku z cytryny 2 szklanki wody Sposób wykonania : D ojrzałe, soczyste śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki, połówki śliwek wrzuć do czystego(...)odstaw na 1 i 1/2 - 2 miesiące w miejsce o temperaturze pokojowej. Co pewien czas odwróć słój do góry nogami, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź śliwki przez gazę , wyciśnij resztki płynu z owoców. Zagotuj wodę z cukrem i drugą laską cynamonu. Gdy syrop przestygnie, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Letni syrop wymieszaj dokładnie z płynem
Przepisy i porady kulinarnezatem dla tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie. W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią(...)się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym Składniki: Pasztet 1) 120 g żółtej soczewicy 2) jajko
Na kulinarnym poligonieRobicie domowe przetwory? Jeśli nie polecam skorzystać z przetworów Moryń, sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, u mnie dziś roladki wieprzowe z dodatkiem śliwek w occie. SKŁADNIKI: 9 plastrów schabu 9 plastrów szynki parmeńskiej 18 sztuk śliwek z zalewy octowej (firmy Moryń) 2 marchewki sól pieprz maggi papryka słodka 1 łyżka masła odrobina zalewy WYKONANIE: 1. Mięso rozbijamy(...)schabowe, posypujemy solą, pieprzem, delikatnie skrapiamy maggi. 2. Na każdy kawałek układamy po plasterku szynki, i po 2 śliwki, zawijamy dość ciasno roladki, układamy obok siebie w brytfannie do pieczenia. Wierz posypujemy papryką. 3. Marchewkę kroimy w grubsze plastry wrzucamy do garnka, podkładamy około 1 łyżkę masła, zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180* do miękkości, w razie potrzeby w trakcie
Dziś Ja gotujelekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśnie, jagody czy truskawki. W moim przypadku były to śliwki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Składniki na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: 7 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mleka(...)szklanka oleju 1 cukier wanilinowy 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli około 800 g śliwek Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 1 cukier wanilinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta drożdżowego bez wyrabiania: Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (dlatego drożdże i jajka należy wcześniej wyjąć
Danka Pichciciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych, grubą kruszoną i lukrem z likierem kokosowym. Course Desery Cuisine Polska Keyword brzoskwinie, śliwki, wiórki kokosowe Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna zimna 250 gram, śliwki 70 dag budyń malinowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, mleko 900ml Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce. W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować(...)budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek, posypać mąką. Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch. Na wierzchu poukładać zimną margarynę pokrojoną w plastry, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięnaturalnego tofu 50 g cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki) łyżka (7g) płatków drożdżowych 1 łyżeczka oleju (5g) 2 łyżki mleka roślinnego lub wody sól morska lub kala-namak pieprz 2 kromki chleba żytniego na zakwasie Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz kurkumę. Tofu odsącz(...)PIĄTEK Śniadanie: Quinianka z bakaliami [533 kcal / W: 95 g / B:19 g/ T: 10 g] 60 g komosy ryżowej 200 ml mleka roślinnego 2 suszone morele 2 suszone śliwki 10 g rodzynek 50 g mrożonych malin 60 g banana 10 g pestek dyni W garnku zagotuj mleko roślinne, gdy zacznie wrzeć dodaj komosę ryżową. Gdy będzie się dogotować pokrój
365 dni dookoła kuchnipomysł, to jest taki sztos, że po mojej niedużej modyfikacji śmiało mogę Wam polecić! Zróbcie przerwę od rabarbaru, poczekajcie na polskie, tańsze truskawki i weźcie w obroty suszone śliwki:) Składniki na 12 muffinek: 150g suszonych śliwek 100ml rumu 250g mąki pszennej 50g czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125ml oleju rzepakowego 150ml mleka 60ml espresso 1 łyżeczka(...)pasty waniliowej 150g cukru trzcinowego Pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej Polewa: 80ml słodkiej 30% śmietany 80g mlecznej czekolady 20g mlecznej czekolady do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Śliwki drobno kroimy, zalewamy rumem i podgrzewamy. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. W drugiej misce za pomocą rózgi kuchennej łączymy
Kuchnia w czekoladzieNastały takie czasy, że wielu z nas stało się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z suszoną śliwką. Testujemy z mamą i za każdym razem wybieramy inne dodatki do chleba na zakwasie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej(...)mąki żytniej razowej 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka pestek dyni 100 g suszonych śliwek 1/3 szklanki zakwasu żytniego 1,5 szklanki letniej wody Śliwki kroimy na drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier oraz sól i wszystkie ziarna oraz śliwki. Dolewamy zakwas oraz
Emskie SmakiSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie, śliwki 8 sztuk, wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć(...)papierze do pieczenia w formie. Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi
W Mojej Kuchni Lubięintrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu. Składniki na śledzie z migdałami w korzennej zalewie 4 płaty śledziowe a’la Matias 8 suszonych śliwek 30 g płatków migdałowych 3 łyżki oliwy 1 szczypta kardamonu 1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 roztarte goździki 1 szczypta cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin. Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli są słone, namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Przekroić je wzdłuż na pół, a te połówki jeszcze w poprzek na dwie części. Na początku każdej części ułożyć połówkę suszonej śliwki, cały filet posypać płatkami migdałowymi. Zwinąć mocno zaczynając
niecodziennikparyJeszcze nie zdążyliśmy wykorzystać wszystkich jagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki, ale przy odrobinie chęci i z dobrym pomysłem także z nich powstają smakowite wypieki. Zabierając się za dzisiejsze przygotowanie czegoś słodkiego dla Rodziny, od razu wiedzieliśmy, że z owoców(...)cukier, jajko i kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na pół – jedną połowę włożyć do lodówki na 15 minut, drugą do zamrażarki także na 15 minut. Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wykonanie Ciasto z lodówki równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim porozkładać renklody skórką do dołu, posypać je cynamonem
niecodziennikpary