ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:259/469)

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi 163

kakao zmieszanym ze złoty pyłem. Gotowe trufle przechowywać w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Trufle czekoladowe → Trufle z orzechów włoskich → Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem → Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce → Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi

Oryginalny smak
Wino na świąteczny stół 132

ostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem

Kate's Kitchen
Wigilijny kompot z suszonych owoców 126

Zbliżają się święta, więc nie zapomnijmy o kompocie wigilijnym :) SKŁADNIKI: 13 śliwek suszonych firmy Helio 4 morele suszone firmy Helio 8 plastrów jabłek suszonych firmy Helio 1 nektarynka suszona firmy Helio 2 daktyle suszone firmy Helio 1/2 laski wanilii 1 l. wody miód WYKONANIE: 1. Wszystkie suszone owoce wraz z wanilią zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. 2. Pod koniec

Dziś Ja gotuje
Top 10 pomysłów na świąteczny obiad 175

Całość przygotowana w szybkowarze. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie.  3. Duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. 4. Pieczona karkówka z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie

Ugotować
Fit batoniki bakaliowe 186

Składniki: 150 g ciecierzycy z puszki 60 g wymieszanych śliwek i moreli suszonych 70 g słonecznika łuskanego 2 łyżki tahini 15 g kakao 15 g otrębów 15 g migdałów mielonych … Czytaj dalej Fit batoniki bakaliowe

czarrna od kuchni
Babka keskowa 135

szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g dowolnych bakalii – rodzynki, suszona żurawina, figi, daktyle, śliwki, morele 50 g dowolnych orzechów – włoskie, nerkowca, pekan, pistacje polewa: 150 g serka śmietankowego 100 g białej czekolady 2-3 łyżki mleka Orzechy i bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Kucharzyca
Pyszny makowiec na kruchym cieście 190

masę makową: 200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu) 250 ml mleka około 50 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Bigos “Pan Tadeusz”. Nie ma lepszego przepisu 2572

będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 300 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), 300 gramów boczku wędzonego, 3 garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych (nie kalifornijskich), dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina, olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem

Kulinarna Polska
Łaciaty sernik z piernikami 150

Klasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Pleśniak 273

Ciasto, które dzisiaj przygotowałam znam już od bardzo dawna, ponieważ dość często robiła je moja teściowa. Przygotowywała je ona ze świeżymi owocami, na przykład śliwkami lub agrestem. Moja wersja jest z powidłami śliwkowymi, ale można je zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z wiśni. Ciasto „Pleśniak” jest bardzo proste do przygotowania i na pewno wam zasmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Seromakowiec 188

pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki płatków migdałowych łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (wcześniej sparzonej i umytej) płaska łyżeczka cynamonu szczypta imbiru suszonego łyżka masła Czas przygotowania około 2 godziny na przygotowanie

Analiza Smaku
Bejgli z orzechami włoskimi 224

drożdżami i jak tylko mąka zaczynała łączyć się z tłuszczem wlałam do niej rozczyn drożdżowy. Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem . The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks

mecooks
Choinka drożdżowa z masą makową 185

kulek przed pieczeniem na masę makową: około 200 g sparzonego i zmielonego maku około 40 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 40 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego na lukier: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki zimnej

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie w jogurcie z bakaliami – pyszne 178

śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki czy jabłka a całość i tak pysznie wyjdzie! Ja do śledzi lubię używać cebuli już po wstępnej obróbce termicznej, nie takiej surowej – dzięki czemu całe danie ma bardziej łagodny

Dorota Smakuje