zdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale
Milion Smakówczerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek
SzczyptaSmaQWilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.
Kuchcik gotujeTopinambur, czyli bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To nie tyle przepis, co entuzjastyczna propozycja ekstremalnie bogata w witaminy i doznania smakowe. Wyobraź sobie soczyste, owocowe kąski otulone delikatnym powiewem zapachu płatków różanych. Orzeźwiające
Roślinna - blog wegańskiJestem fanką babeczek. Uwielbiam je za ich praktyczność. Po pierwsze, są banalne w wykonaniu - przeważnie wystarczy suche i mokre składniki połączyć ze sobą. Po drugie, dają
Roślinna - blog wegańskiChłodnik zachwycający kolorem, smakiem i orzeźwieniem. Idealny na takie piękne majowe dni. Nic tylko jechać po świeża botwinkę.
Pora na pora i pomidoraszkodniki, był organizowany festyn pod nazwą "Zdrowo Żyj!" Oprócz występów, zawodów sportowych, biegu rodzinnego i innych atrakcji, pod koniec była zorganizowana degustacja. Rodzice mieli przynieść swoje zdrowe wynalazki do spróbowania. Postanowiliśmy przygotować trzy potrawy. Zrobiłem wegetariański pasztet z soczewicy ze szpinakiem i masło czekoladowe , a Misia upiekła ciasteczka owsiane (przepis wrzucę niedługo). Muszę się przyznać
Gotuj z Misiemblogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi są nie tylko eleganckie, ale i zdrowe. W dodatku niskokaloryczne. Uwielbiam je za ich chrupkość i delikatny smak, a przede wszystkim(...)łatwość przygotowania. I za piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów
Zawsze głodna!Mogłabym pić je na okrągło, tak prosto z butelki, jednak przede wszystkim mleko z nerkowców stanowi doskonałą bazę podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną
Roślinna - blog wegańskiSzparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Inspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać
Roślinna - blog wegańskiPrzygotowanie gofrów jest dość proste, trzeba tylko wypracować dobre proporcje na ciasto i nie otwierać gofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę
Kuchcik gotujeTruskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zdecydowania najlepszy i mój ulubiony przepis na smalec wegetariański. Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale
Pora na pora i pomidora