przepis na moje dzisiejsze śniadanie i pewnie jutrzejsze i pojutrzejsze i.... :) Składniki (porcja/całość około 400kcal-bez uwzględnienia słodzidła): 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZiemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem
Roślinna - blog wegańskiW ostatnim czasie jarmuż stał się moim faworytem wśród kapustowatych! Jest przepyszny! A tej zapiekance świetnie podkręca smak. Zresztą, uwielbiam zapiekanki makaronowe i bardzo często goszczą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy
Bazując na smakubiałej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii(...)koniec polecam Wam zajrzeć do działu "świąteczne", gdzie znajdziecie kilka pomysłów na zdrowszą wersję bożonarodzeniowej kuchni. I oczywiście zapraszam do komentowania i dzielenia się Waszymi doświadczeniami na tematy zdrowego odżywiania w czasie świąt
Powiedz dietom nieMyślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi
Roślinna - blog wegańskiGrzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach
Bazując na smakuFałszywy "ryż" z kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój mąż się zdziwił, że takie banały na bloga wrzucam. Ale jak to często bywa z najprostszymi przepisami, każdy ma swoje teorie. To jest moja. Najlepszy
Bazując na smakuCo ja tu będę pisać – przecież każdy je zna; jedzenie, które smakuje jak marzenie z dzieciństwa – krzepiąco i beztrosko – powinno być proste i bezproblemowe, i takie
Roślinna - blog wegańskiPrawdopodobnie dopadła mnie tęsknota za tradycyjnymi smakami – wczoraj były racuchy z jabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na
Roślinna - blog wegańskiW tęsknocie za latem i słońcem, chodzą za mną od jakiegoś czasu borówki... Uwielbiam je :) W związku z tym, najwyższy czas na pierogi z borówkami
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne! Może nie tak słodkie jak te przygotowywane na bazie białego lub brązowego cukru, ale to od Was zależy ile dodacie ksylitolu. Zapraszamy zatem na babeczki: bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów, pełne kakao
W kuchni KatiePyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!