wykipi, nic się nie przypali i nic nie wybuchnie. Możemy spokojnie wyjść z domu i zostawić włączony wolnowar, aby po powrocie nałożyć sobie na talerz gorący obiad lub kolację. Ponieważ temat powolnego gotowania co jakiś czas powraca w formie pytań zarówno od czytelników bloga, jak i naszych znajomych postanowiłam zamieścić kilka postów poświęconych temu urządzeniu i dodać nieco przepisów(...)kuchennych. Także w Polsce wolnowary zdobywają coraz większe grono zwolenników, zwłaszcza wśród tych, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłków, ale jednocześnie zależy im na zdrowej i smacznej kuchni. Wolnowar - czym jest, a czym nie jest Wolnowar (inaczej „ slow cooker ” albo „ crock pot ”) to bardzo prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZ podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży
Kuchcik gotujePrzed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi
Moja smaczna kuchniaPerliczka to szlachetny gatunek drobiu, ceniony ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechnie hodowane były w wiejskich gospodarstwach. Ceniono łatwość
Smakowity Blog KulinarnyDo głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień
Kolorowy PrzepisownikMuszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska owsianki, curry na obiad, ser do wina i słodka beza na większe lub mniejsze smuteczki to dobrze mi znany zestaw. Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe. Jeden nie wyklucza(...)smakowych. Idealna na drugie śniadanie, doskonała w momentach kiedy " aaa, muszę coś zjeść, a nie mam czasu ", wyborna jako słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska - nie tylko w kończącym swój tegoroczny sezon karnawale:) Krótko mówiąc - ponad sezonowa granola w kawałkach, zwanych przez wielu batonami lub granola
KUCHARNIAKlopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno
BlendmanOd kilku dni planowałam zrobić sałatkę z krewetek. Aktualnie w Lidlu, do którego mam rzut beretem, jest promocja na krewetki gotowane, więc żal było nie skorzystać
Powiedz dietom nieDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzieKochani jakiś czas temu padł mi blender ręczny. Padł w dosłownym słowa znaczeniu . I już nie powstał. Szukałam takiego, który godnie mi go zastąpi, nie zajmie
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest
Kuchcik gotujeZnacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie
Karo in the KitchenKubańskie danie narodowe. Proste, a trudne. U mnie w Sanoku (brama Bieszczad) ciężko było zdobyć czarną fasolę. Nachodziłam się za nią i ja, i moja mama
Czarnawisienkaazjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad, który przygotuję K. ;) Jedynym pozytywnym efektem jaki dostrzegam w tej diecie jest wizja straconych kilogramów. Już od dłuższego czasu planowałam zastosować jakąś dietę, aby schudnąć, ale jakoś nigdy(...)jest jedną z najlepszych metod zachowania w przyrządzanych produktach ich walorów smakowych i odżywczych, dotyczy to także ryb. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna, soczysta i przede wszystkim zdrowa, bo nie moczona w tłuszczu. Polecam! Składniki: Do pure z dyni: 1 dynia oliwa z oliwek sól, pieprz gałka muszkatołowa Do ryby: 2 płaty fileta z soli lub soli
Codzienne Gotowanie