zdrowe obiady - 4385 przepisów (strona:213/293)

Warsztaty motywacyjne w Akademii Smaku Sokołów 158

W jeden w mroźnych i śnieżnych dni lutego z Martą i Edytą pojechałyśmy na warsztaty do Akademii Smaku . W bajkowej scenerii dworu przywitała nas dyrektor ds

Obiad gotowy
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 173

Dzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika . Ponadto fajnie rozgrzewa i

Powiedz dietom nie
KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY 120

truskawkowo-gruszkowy. Ma piękny, intensywny kolor, wspaniały smak i zapach, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.Sezon na świeże owoce w pełni, więc zachęcam do gotowania takich domowych, zdrowych kompotów :) Podajemy na ciepło lub schłodzony. Polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik! SKŁADNIKI: 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek 2 umyte jabłka 2 umyte gruszki(...)ogniu przez około 6-10 minut. Krok 3. Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
SOS HOLENDERSKI (LCHF, keto, optymalny, ketogeniczny) 234

Sos holenderski sprawdzi się idealnie wśród osób na LCHF. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut więc naprawdę warto stosować go w kuchni. Kremowy i subtelny, idealnie komponuje

Ola la LCHF
Chia mango pudding 138

Chia mango pudding to pyszny deserek idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nasionka chia dostarczają do naszego organizmu ogromną ilość składników odżywczych jednocześnie mając mało kalorii

Rusty Fork
Panzanella 253

Panzanella to taka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dlaczego piszę akurat o panzanelli? Bo jest milion pincet stopni w cieniu, moje komórki mózgowe udały się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania(...)przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej suchy, tym lepiej. Wskazane jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni

ladykitchen
Ogórki małosolne z czarnuszką 123

Przepis na ogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty

Moja smaczna kuchnia
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 215

Dziczyzna należy do tradycyjnej kuchni polskiej. Ceni się jej walory smakowe i odżywcze. Mięso zwierzyny łownej charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, mocnym ukrwieniem, niezwykle aromatycznym i

Ola la LCHF
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 182

Kochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście...  Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale

Kuchnia w czekoladzie
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? 1858

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy

Kuchnia Bazylii
Smalec z fasoli 161

Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie(...)pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo więcej smaków niż w przeciętnym smalcu ze sklepowej

Blendman
Smalec z fasoli 145

Smalec z fasoli Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć(...)pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo więcej smaków niż w przeciętnym smalcu ze sklepowej

Blendman
Krem z ziemniaków z chrzanem 118

jedzeniem warzyw to jak z dietami. Niby wiemy, że powinniśmy, niby wszędzie trąbią, że należy, bo zdrowe i ogólnie cacy. Mamy zrywy i się zabieramy ochoczo, po czym nam przechodzi. O ile wiosna, lato i wczesna jesień sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców, tak już późniejszy okres nie bardzo. Pomidory o smaku tektury z wodą, zwiędnięte sałaty(...)segregują ładnie na siateczki, a każda jest opisana zgodnie z przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem

ladykitchen
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 134

dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy jednak pamiętać, że chociaż ulubione potrawy są smaczne, to są również bardzo kaloryczne i tłuste(...)grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych

Moja smaczna kuchnia