zapiekany kurczak - 1627 przepisów (strona:48/109)

Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii 209

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty po 6 plastrów szynki

Czerwień i błękit
Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami 292

Przepis na te pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu . Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;)  Składniki na 2-3 porcje

Simply Food
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 170

roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra musztarda (może być

Gotuj z Mąką
Sos żurawinowy 128

zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego

To co kocham
Dip czosnkowy 130

czosnkowy to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post

Magiczny Garnek
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 208

rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!  Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach

Kuchnia w czekoladzie
Zielone Tortille 218

minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco

Luźna Kuchnia
Cytrynowy kurczak 199

środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Zapiekanka Gyros 657

paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej  kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu

Świat Domowej Kuchni
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 352

pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka i kurek oraz wkładamy po kostce mozzarelli i sera Brie. Tak samo nadziewamy każdą muszelkę i układamy na sosie pomidorowym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Gotowe

Mango Papaja
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 457

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z

Marta Gotuje
Kurczak tandoori. 333

swój cudowny aromat. Makaron czeka ugotowany. Dzieci dokazują, kurczak do obiadu czeka zamarynowany w lodówce... A ja siedzę z kubkiem kawy przegryzając kruche wafelki, oglądam z dziećmi i mężem bajki.  Ot dość rzadkie niedzielne południe. Ale odbiegłam od tematu. Jakiś czas temu stałam się posiadaczką hiszpańskich, glinianych naczyń do zapiekania Cazuela. Są piękne, praktyczne i dają mnóstwo możliwości zastosowania

Malinowe Pocałunki
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 421

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm). Obierz cebule i pokrój na duże łódeczki. Usuń gniazda nasienne z papryki i grubo pokrój. Włóż cebulę, paprykę i udka do naczynia z pomidorami. Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki(...)łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami octu balsamicznego i posyp solą i pieprzem. Przemieszaj całość, żeby składniki pokryły się przyprawami i rozłóż je równomiernie w brytfance tak, żeby kurczak nie był przykryty warzywami. Piecz całość około 1 godziny, kilka razy przewracając składniki i polewając je sokami z brytfanki, aż kurczak ze złoci się z wierzchu i upiecze w środku

Kredowe Menu
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 244

wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować

DefinicjaSmaku
Kurczak po marokańsku 426

łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczkę trawy cytrynowej i niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Powstałą przyprawę dodałem do pokrojonego kurczaka. Dodałem do niego również około 2 łyżek oliwy i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki na pół godziny. Bakłażana przekroiłem(...)zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry i zapiekałem jeszcze przez 5 minut. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię kurczaka wraz z marynatą, którego podsmażyłem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodałem na patelnię pokrojoną

Wyprawy kulinarne