bardzo zasmakowała, że koniecznie chciał bym jak najszybciej przygotowała ją ponownie. Ja zresztą też miałam to w planach:) Za pierwszym razem ser żółty zmieszałam z ziemniakami, za drugim razem, posypałam nim po wierzchu zapiekanki. Smakowo wiele to nie zmieniło, za to wizualnie lepiej wyglądała opcja druga, gdzie ser się po prostu ładniej zapiekł. Zdjęcia zrobiłam w obu przypadkach, więc możecie(...)prawda opcja na błyskawiczny obiad, bo już samo usmażenie mięsa, do momentu, odparowania wszystkich płynów, czy gotowanie ziemniaków i samo zapiekanie całości sporo zajmują, ale warto ją przygotować, bo smakuje i syci. Polecam! To będzie wyśmienity obiad. 700-800 g ziemniaków 700-800 g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina, u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka
Smaki Na TalerzuMłode ziemniaczki, troszkę cebulki, oczywiście kaszanka to nasza propozycja na smakowitą zapiekankę. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -2 kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki -2 cebule -2 ząbki czosnku -3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki -łyżka masła - najlepiej klarowanego -pieprz ziołowy -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -odrobina oleju Ziemniaki obieramy. Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę(...)Jednego ziemniaka kroimy w plastry. Będzie ozdobą zapiekanki. Pokrojonego w plastry ziemniaka posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem. Na maśle podsmażamy cebulkę z wędzonką. Ziemniaki tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Powstałą masą ziemniaczaną przyprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i przyprawą warzywną, dodajemy podsmażoną wędzonkę i cebulkę i dokładnie mieszamy
Maminek kulinarnymoje maluchy. Ziemniaki w takiej wersji dość szybko się pieką. Są idealnym dodatkiem do wielu dań, np. do panierowanych kotletów lub domowych nuggetsów. Można je też śmiało podawać same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Szukasz innego przepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska ? Do czego podawać pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dodatek dość(...)ziemniaki mączyste. Takie ziemniaki dobrze sprawdzają się do przyrządzenia puree czy placków ziemniaczanych. ajpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B . To najbardziej popularne ziemniaki
Słodkie okruszkiZapiekanka mięsno-pomidorowa Moja propozycja na dziś to pyszna pikantna zapiekanka mięsno-pomidorowa. Zapiekanka mięsno-pomidorowa Składniki dla 4 osób: 2 udka 2 filety 5 mięsistych pomidorów 3 cebule 800 g młodych ziemniaków 100g czarnych oliwek 2 papryczki chili 6 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa(...)chili wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką soli i 4 łyżkami oliwy. Ok 15 minut przed końcem pieczenia powstała pastą posmarować ziemniaki i mięso. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Podawać wszystko razem. Artykuł Zapiekanka mięsno-pomidorowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnianazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie(...)pokrój w słupki (jak na frytki). 3. Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu): ziemniaki cebula sardynki/ anchois ziemniaki 4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę. 5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 6. Piecz w 200*C przez 45-50min. 7. Podawaj posypaną koperkiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 800 g ziemniaków(...)patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki z porem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy
Symfonia smakowaZapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką... Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła. Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy. Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella. A całość oprószona prażoną cebulką. Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 brokuł (waga około 500 g); 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa); 2 jaja ugotowane na twardo(...)dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około
Gospodyni MiejskaKiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie kolejny raz z domu po zakupy. Obiad powstał z tego
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski(...)składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około
e-PrzepisyKulinarnejest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie(...)smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni. Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka
Smaczny zeszytPlasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)ziemniaków. Wierzch zalewamy śmietaną doprawioną niewielką ilością soli i posypujemy tartym serem (jeżeli wykorzystujemy kwaśną śmietanę wystarczy cienką warstwą rozprowadzić ją po ziemniakach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. A tutaj zapiekanka przygotowana w wersji z kwaśną śmietaną na wierzchu
Smaki Na TalerzuPlasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)ziemniaków. Wierzch zalewamy śmietaną doprawioną niewielką ilością soli i posypujemy tartym serem (jeżeli wykorzystujemy kwaśną śmietanę wystarczy cienką warstwą rozprowadzić ją po ziemniakach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. A tutaj zapiekanka przygotowana w wersji z kwaśną śmietaną na wierzchu
Smaki Na TalerzuPolecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy Cośzapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki
Kuchnia Pokoleńżaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia
Gotowanie jest łatwe