Połączenie boczku i ziemniaków chociaż proste i trochę pospolite i przyznacie sami - genialne w smaku, a jak dodamy do tego śmietanę i pory i zapieczemy... nie może być tu skuchy. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami po prostu musi dobrze smakować. I tak jest:) To danie(...)charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka masła kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g) 2 pory 3 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%) ¾ szklanki mleka 2 jajka sól, pieprz
Smaczny zeszytziemniaków z obiadu, a nie chce się lepić żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis --------> TU I to była na pewno zapiekanka. :) Ciasto: 1,3 - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli
Dieta moja pasjajest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie (430 g) 40 g słoniny wędzonej 40 g boczku wędzonego 1 mała cebula 125 g margaryny przyprawa do ziemniaków 1/2 kostki sera(...)sosu beszamelowego. Ponownie ułożyć ziemniaki, kiełbasę, posypać słoniną i boczkiem, polać pozostałym sosem beszamelowym. Na samej górze ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać je serem. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut. Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki ;-) W trakcie krojenia słoniny. Początek smażenia kiełbasek. Końcowy etap smażenia kiełbasek. Wszystko już przygotowane, więc można "składać" zapiekankę. Pierwsze
Passions hobbies lifeDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem wędzonym. Składniki ziemniaki ugotowane ok kilograma 200 kurczaka wędzonego 2 pomidory 200 g sera żółtego tartego mała puszka kukurydzy musztarda keczup sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka wędzonego pokroić na małe kawałeczki, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory pokroić w plasterki a każdy plasterek(...)Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem i dajemy musztardę. Na tak przygotowane ziemniaki dajemy kurczaka, pomidory i kukurydzę. Wszystko posypujemy odrobina sera żółtego. Na ser dajemy druga warstwę ziemniaków wraz ze wszystkimi składnikami ale zamiast musztardy smarujemy ziemniaki keczupem. Na koniec również oprószamy serem i kładziemy ostatnią warstwę ziemniaków
Pomysłowa kuchniapowiedziały tak zrobiły. Obiecana niespodzianka inspirowana niedzielnym spotkaniem z NAJEDZONYMI fest. Pyszna i baardzo aromatyczna zapiekanka z porów, ziemniaków i wędzonego sera koziego, zakupionego na wspominanym wydarzeniu (więcej tutaj ). Smacznego! Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki
Moja Mama Gotujeboczku, 20 dag tartego sera żółtego, 4 czubate łyżki śmietany, 50 dag pieczarek, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję(...)rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków, 1/2 boczku, 1/3 ziemniaków, ser, pieczarki, pozostałe ziemniaki, pozostały boczek. Posypuję natką pietruszki. Zapiekam pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach
JejKuchniaZiemniaki i trochę pomysłu, przegląd lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie. Składniki: Ziemniaki Mięso mielone wołowe ( ja miałam 800 gram ) Boczek parzony Pieczarki 300 gram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie(...)Całość mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 O C, aż ziemniaki lekko zmiękną ( sprawdzamy widelcem; dzięki temu ziemniaki ugotują się w sosie z zapiekanki ). Przed końcem zapiekania ( około 15 minut przed ) zdejmujemy folię i tak zapiekamy tak do końca. Czas zapiekania uzależniony jest od ziemniaków ich grubości i gatunku. Na ogół
Smaki Ewyziemniaków 20 dkg pieczarek 1/2 papryki 10 dkg sera żółtego 1-2 laski kiełbasy 3 jajka sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
czarrna od kuchniziemniaków 30 dkg fileta z łososie 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować … Czytaj dalej Laxpudding – zapiekanka ziemniaczana z łososiem
czarrna od kuchniprzepis na ziemniaki gratin ze śmietanką i fenkułem, czyli ziemniaki po francusku w wersji wzbogaconej o koper włoski. Robi się ją błyskawicznie. Jest to bardzo prosta i pyszna zapiekanka z ziemniaków krojonych w cieniutkie plasterki zapiekane w śmietance. Jeśli szukasz super wegetariańskiej zapiekanki ziemniaczanej, to szczerze i serdecznie polecam mój przepis na ziemniaki au gratin z fenkułem
AniaGotuje.plbardzo smacznie! Od czasu, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy minęło sporo czasu, a do tej pory jest to jedna z naszych ulubionych zapiekanek. Pięknie pachnie i super smakuje. Spróbujcie:) około 1 kg ziemniaków 400-500 g cienkiej kiełbasy np śląskiej lub podwawelskiej 2-3 cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 250 g żółtego sera (u mnie zmieszane czerwony(...)pierwszą warstwę ziemniaków. Oprószamy solą oraz pieprzem. Posypujemy połową tartego sera. Następnie wykładamy warstwę cebuli oraz plasterki kiełbasy i paseczki papryki (też mniej więcej po połowie). Składniki oprószamy niewielką ilością soli oraz pieprzu. Wykładamy resztę ziemniaków, cebuli oraz kiełbasy i papryki. Posypujemy pozostałym serem. Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Powstałą mieszanką zalewamy zapiekankę. Wstawiamy
Smaki Na Talerzuzapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikplasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii(...)pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy
My Chcemy Jeśćziemniaczana z mięsem mielonym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Zapiekanka smakuje idealnie, nie jest sucha ani mdła w smaku. Wbrew pozorom nie ma dodatku śmietany ani żółtego sera. Szczerze polecam :) Składniki na porcje dla 4-5 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego(...)kolor. Na sam koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz i pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki. *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło
Ugotowaćpieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką i natką
JejKuchnia