Pochrzyn lub inaczej yam, jam, chiński ziemniak, ignam to warzywo którego bulwy są jadalnym korzeniem wieloletnich pnączy występujących głównie na obszarach tropikalnych całego świata. Pochrzyn zawiera skrobię, sód, potas, węglowodany, witaminy A, D, B 6, B 12 oraz żelazo, wapń i magnez. Dawniej rosnący dziko ignam w krajach amerykańskich, szczególnie w Meksyku, wykorzystywano przy bólach jelitowych. I mnie udało się(...)zakupić to cudowne warzywo, a teraz polecam wszystkim. U mnie w postaci zapiekanki. Zapiekany pochrzyn. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy(...)salaterce. Na dnie naczynia układamy śledzie i przykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką
Księga-Smakuprzykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki(...)przykrywamy startym jajkiem. Ostatnią warstwę sałatki stanowi ser żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Dorsz pieczony z koperkiem Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie pod pierzynką – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakusprzedaży jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem(...)smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch . Całość zapiekamy w 200 st.C 60-70 minut. Serwujemy na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego
chleba naszegoBulwy, to nic innego niż modny obecnie topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Bulwa pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce
królestwo garówCieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska". Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju -1 duża(...)naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie: Cebule kroimy w piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce
Smakuj życie!Pyszna kolacja, enchiladas z kurczakiem i chili sosem. Enchiladas to tortilla wypełniona po brzegi aromatycznym farszem i zapieczona w sosie i żółtym serze. Zapiekanki robię często, a enchiladas jest tak prosta i smaczna, że chyba bym ją jadła codziennie. Do tej potrawy użyłam zielony chili sos . Podstawą dobrej enchiladas jest właśnie sos, który dodaje się do farszu(...)zapieka danie. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować smaczny, ostry sos. Enchiladas z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 8 tortilla 500 g mielonego z kurczaka 3 ziemniaki 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, uprażone i zgniecione w moździerzu ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju do smażenia porcja chili sosu, tutaj przepis 100 g utartego ostrego sera, u mnie
codojedzeniaDzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się one naprawdę dużym powodzeniem. Ludzie w internecie szukają nie tylko wyszukanych dań godnych ręki samego szefa Amaro, ale też zwykłych, prostych dań obiadowych. A my właśnie takie zwykłe i proste dania lubimy. Ostatnio Madzia(...)fazę na kasze, ryże i inne rzeczy bardziej zdrowe niż ziemniaki. Więc i ja muszę to jeść. W sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :) Potrzebujemy: 200 g ryżu brązowego 340 g cukinii (1 średnia) 150 g sera Grana Padano 180 g jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki masła (plus do natarcia formy) 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki
Marder&Marder Manufacturestarej wątroby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna(...)wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski
Ogrodnik w podróżyStripsy smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij na papier do pieczenia aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z młodymi ziemniakami, surówką z młodej kapusty i sosem do kurczaka z papryką . Danie idealne dla dzieci Stripsy z kurczaka z sezamem(...)dodatkiem sosu do kurczaka z papryką . Jest delikatnie pikantny, intensywnie pomidorowy z nutą papryki. Perfekcyjnie dopełnia smak kurczaka,ale doskonale współgra z pizzą, zapiekankami i tostami. Kluczowe dla tej potrawy jest marynowanie w maślance, która sprawia, że mięso jest wilgotne i soczyste. Podczas smażenia zabezpiecza kurczaka przed wysuszeniem
kuron.com.plspaghetti, bo dolna baza bez warzyw smakuje jak domowe dobre spaghetti. Z racji tego że domownicy wybyli a musiałem sobie coś ugotować na obiad wpadł pomysł właśnie na ta zapiekankę, dlatego też podane proporcje idealnie spasują na jedną dobrze jedzącą osobę, chodź 1200kal / 84gB / 47gT / 124gW spasuje spokojnie na obiad dla dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw(...)serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek Ziemniaczki kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy
Smacznie Pysznie Kaloryczniekażdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu całość obficie posypać startym parmezanem, piec w 180 C około 35 minut kroić porcje(...)lubi, ja podałam z mixem sałat z jogurtem.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięinformacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście(...)jaka jest moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki
My simple kitchenniej ziemniaki z nasza bazą. Zetrzyj na wierzch parmezan, polej oliwą z oliwek i dodaj listki bazylii. Do piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia! Zdjęcie gotowego dania jest(...)kolorowego gdyż było już ciemno, aparat kieszonkowy.....i nie mogę się doczekać kiedy odbiore z naprawy obiektyw. Kolacja była pyszna, dodatek parmezanu dodaje szykowności i elegancji zupełnie zwykłej ziemniaczanej zapiekance! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie, wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami. Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki, cebularze, pirogi(...)Polskich Młynów. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami, nie dominuje nad pozostałymi składnikami. Polecam ją zarówno jako dodatek do mięs, sosów, delikatnych sałatek, jak również do zapiekanek i dań na słodko ( idealna z posmakiem masła orzechowego ). W przypadku problemu z odnalezieniem kaszy na półce pobliskiego marketu, możecie zamówić ją w sklepie internetowym - link do sklepu
Kronika Piekarnika