inna wersja klasycznej włoskiej parmigiany, czyli zapiekanki pełnej sezonowych letnich warzyw, takich jak bakłażan, cukinia i pomidory. Zapiekankę uzupełniam sosem pomidorowym, przekładam serem mozzarella i posypuję odrobiną bułki tartej i parmezanu. W takiej wersji jest przepyszna! Tym razem postawiłam nie tylko na smak, ale także na wygląd. Odpowiednie ułożenie warzyw w ładnym naczynku da fantastyczny efekt wizualny. Instrukcję układania warzyw(...)nieco sosu w przestrzenie między warzywami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz posyp parmezanem i bułką tartą. Wstaw zapiekankę do piekarnika i zapiekaj ją przez 20 minut, aż mozzralla się nieco rozpuści a warzywa zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika posyp zapiekankę listkami bazylii i podawaj. SMACZNEGO! SEZONOWY KALENDARZ WARZYW STYCZEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler
nietylkopasta.plsię na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą(...)czosnku sól, pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety
Kuchnia Ellietego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage(...)naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić
Jadło i czytadłoprzeglądam sobie różne blogi poszukując inspiracji i tym razem znalazłam świetny przepis na blogu Dietetycznie Siostro . Jak zwykle dorzuciłam swoje trzy grosze i lekko go zmodyfikowałam. Polecam zrobić tą zapiekankę/tartę wieczorem, żeby mieć już gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka(...)obtaczamy w curry, soli i pieprzu, odstawiamy do lodówki (ja zostawiłam je tak na całą noc) kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmak czosnku, wyraźny aromat papryki i pomidorów, jest umiarkowanie pikantny. Ma żywo czerwoną barwę i gęstą konsystencję, posiada poręczne opakowanie. Sos paprykowo-czosnkowy to doskonały dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych(...)nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite DaniaUwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna Cookswegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna Cookswegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna Cooksprzepis nie został jeszcze oceniony) Frytki z batatów z piekarnika przygotowuje się tak samo prosto, jak frytki z ziemniaków . Jednak do batatów potrzeba odrobinę więcej siły przy krojeniu, ponieważ są twardsze niż ziemniaki. Frytki z batatów na pewno nie będą smakować każdemu, ponieważ jak wiecie batat ma dość słodki smak, za którym nie wszyscy przepadają. Jednak w moim przepisie znalazłam(...)Frytki z batatów najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Można podawać je do obiadów, do mięs czy jajek sadzonych – co kto lubi 🙂 Sprawdźcie koniecznie przepis! Zobacz też: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Mini burgery koreczki na dwa kęsy Przepis na frytki z batatów z piekarnika Drukuj przepis Czas gotowania: 45 minut Składniki duży batat łyżeczka cukru 2 łyżki
Kuchnia BazyliiCarska uczta z łopatki , pomysł na obiad Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste i jednocześnie wypasione danie , które dobrze wygląda i tak samo dobrze smakuje . Spora ilość warzyw , troszkę boczku i kawałki łopatki , a wszystko zapieczone razem w pysznym sosie z dodatkiem przypraw , jak na carskiej uczcie(...)trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku 100 ml kremówki 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżypieprz czosnkowy, ulubione zioła Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki oraz groszek i jeszcze chwilę smażymy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelnię dodajemy pomidory, a na całość wylewamy masę jajeczną. W masę wciskamy pokrojony na kawałki(...)inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym Jajka Zapiekane W Kokilkach Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym Zapiekanka Z Jajek Artykuł Frittata z warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnebólu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... W oryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki(...)podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut. Warstwa ziemniaczana : 700 g ziemniaków 5 dkg masła 100 ml mleka 50g sera żółtego drobno startego sól, pieprz Wykonanie : Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie
Walijskie Pichceniewieloma przepisami na frytki z batatów czy ziemniaków, dzisiaj przychodzę z extra pomysłem na chrupiące pieczone marchewki, ziemniaki i bataty. Bataty są super chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, kremowe w środku. Koniecznie zróbcie sobie to danie w domu. Co jest ważne? - jeśli wybierzesz ziemniaki, postaw na odmianę mączystą o żółtym miąższu, białe ziemniaki są kruche i nie będą się nadać(...)młode i jędrne marchewki, dzięki czemu mają sporą ilość wody w sobie, dzięki temu po upieczeniu są rewelacyjne SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIECZONYCH CHRUPIĄCYCH WARZYW - 1-2 duże bataty - ziemniaki odmiany mączystej (6-7sztuk) - młode marchewki (pęczek) - oliwa z oliwek, 3 - 4 łyżki - 3/4 szklanki płatków kukurydzianych - 3/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - 3 szczypty cynamonu - 2 szczypty mielonej kolendry
SMYKWKUCHNIKolejna wegetariańska propozycja na szybki i rodzinny obiad tym razem zapiekana pod kartofelkiem. Składniki: - 1 duża cukinia - 1 duża marchew - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka
upichconawarstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem mąki. Naszykujcie tak duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno(...)mnie to była porcja łyżki wazowej), znowu układamy plastry bakłażana, znowu mięso… Ostatnią warstwą może być i bakłażan, i mięso. Nie ma to znaczenia, bo w przeciwieństwie do włoskich zapiekanek pieczonych pod beszamelem, beszamel do moussaki jest trochę inny i nie spływa do wszystkich warstw, ale ma przykryć i zasklepić naczynie od góry. Szykujemy go dokładnie tak jak tradycyjny, tylko
Karo in the Kitchen