Moim ostatnim daniem z kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso
zadanie-gotowanieŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam
potrawyregionalneTakie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami
Moje domowe kucharzenieformaggio Emmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności(...)oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku oraz plasterki dymki. Całość podsmażamy kilka minut; doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukinie, warzywa podsmażamy kolejne 3-4 minuty. **** PREPARAZIONE Per preparare lo sformato iniziate mettendo sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salate a piacere e mettete
La grande e la piccola cuocakształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. W tym czasie warzywa myjemy i kroimy wzdłuż. Bakłażana solimy, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy ciasto i smarujemy je passatą pomidorową(...)pokrojona również w plastry. Całość smarujemy pędzelkiem oliwą i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną ze smakową oliwą. Smacznego
ChilliJemyCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można
Kuchnia MagdaLenyGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie. Składniki (w zależności od Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie
Kitchens AlphabetBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około
Smakowity Blog Kulinarnywarzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek
kolorowotorcikowoJeśli lubicie jedzenie, które kusi barwami i wprost onieśmiela wyglądem, to ta tarta warzywna będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Owszem, trochę się trzeba naukładać tych
DietologSuper obiad i super pomysł! I w dodatku zdrowo i dietetycznie! Sezon na cukinie uważam za otwarty! Jeśli lubisz tak jak ja, warzywa to ten przepis
SMYKWKUCHNIPizza jak z włoskiej pizzerii, orientalna zupa z pierożkami won ton, aromatyczny marokański gulasz, błyskawiczna jambalaya i prosta jak bułka z masłem zapiekanka z penne i sosem pomidorowym – poznajcie nasze ulubione przepisy z resztek kurczaka. Przepisy z resztek kurczaka, które pokochasz Smaczne przapisy z resztek kurczaka – to jest to czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami(...)pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi
Niedzielny kucharzwarzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy w 180⁰C przez ok. 15-20 min. Zapiekanka jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera
Świat SmakuSałatka ogórkowo - pieczarkowa, pasteryzowana to pyszna sałatka zimowa. Idealna do hamburgerów, zapiekanek i dań obiadowych. W smaku jest słodko winna, leciutko kwaskowa, bardzo smaczna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 kg małych pieczarek 2 marchewki na słoik - liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach ZALEWA I : 9 szklanek wody 1 szklanka(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy, oczyszczamy i szatkujemy, przekładamy do dużej miski. Wodę mieszamy z solą i wlewamy do warzyw, mieszamy, pozostawiamy na koło 2-3 godziny aby puściła soki. Warzywa po zmięknięciu dokładnie odcedzamy. Przygotowujemy drugą zalewę, wlewamy do odcedzonych warzyw i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików, uzupełniamy pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie, 7 minut
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg
DietologLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na Słodkowtedy my odczujemy. Zupa grzybowa jest znana potrawą, której przygotowanie nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Równie znany jest sos grzybowy, który świetnie się nadaje do mięs i warzyw obiadowych. Jest bardzo smaczny, przez co często gości na naszych stołach, trzeba go jednak idealnie przygotować, aby miał niepowtarzalny smak, co w tym wszystkim dla wielu z nas jest zdecydowanie(...)najważniejsze. Jeżeli nie mamy dostępu do grzybów możemy wybrać alternatywę w postaci dostępnych powszechnie pieczarek. Nadają się do zastosowania w wielu przepisach. Można przyrządzić na nich wyśmienitą jajecznice, zupę, zapiekankę czy też sos pieczarkowy . Są one dostępne do kupienia w większości sklepów, Więc wystarczy po prostu po nie pójść. Post Potrawy z grzybami – inspiracje pojawił się poraz pierwszy w Magazyn
CodogaraChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna PasjiMimo szalonego i zawalonego po brzegi tygodnia o blog trzeba dbać :) W związku z tym wyciągnęłam z szafki kupione wcześniej wielkie muszle. Ponieważ dziś czwartek, więc
Z butelką mleczka w tle