Cykorii nie kojarzyłam mi się jakoś konkretnie z kuchennymi eksperymentami. Do momentu kiedy moja Mama przyrządziła cykorie, owinięte aromatyczną szynką, zapieczone w beszamelowym sosie i
Szybko Tanio Smaczniecukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki i usunięciu miąższu(...)szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie to dodać cukier
Ugotowaćprzepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas na głosowanie(...)ankieta GŁOSOWANIE DO 24.07.2016 DO GODZINY 23:59 1. Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 2. Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką
Tradycyjna KuchniaPrzepis z cyklu: obierz, pokrój, wrzuć i zapiecz :) Składniki: 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 100 gram śmietany 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula biała sól
Tradycyjna KuchniaClafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z
Ostra na SłodkoZapiekanka mocno warzywna. Kolorowa i sycąca. Dla łasuchów warzywnych, ale i dla tych, którzy lubią smak kurczaka i delikatnej kaszy kuskus. Polecam serdecznie zjeść w miłym rodzinnym gronie :) Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 100g kuskus 2 marchewki 50g fasolki szparagowej zielonej pół puszki kukurydzy papryka pół główki brokuła 2 duże cebule przyprawa gyros sól, pieprz bazylia(...)papryka słodka/ostra, oregano, zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki) Przygotowanie: Warzywa myjemy. Marchewkę skrobiemy i tniemy w plasterki, brokuł dzielimy na różyczki. Brokuł, marchewkę i fasolkę i brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej na 5 minut. Odcedzić. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na patelnie, posypując przyprawa do kurczaka. Smażymy z obu stron do zarumienienia
ChilliJemyjedno jest pewne kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni. Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy(...)wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu
Kuchenne aromatyW naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka
Przepisy Aleksandryzapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru . Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki fast food podaje się(...)oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki. Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego). W Polsce można go kupić w sklepach z greckimi produktami. Ser wykorzystany przeze mnie
Chilli Czosnek i Oliważółty, jajka gotowane na twardo, kolorowe warzywa, itp, tak więc wybór jest naprawdę duży. W dziecięcej śniadaniówce obok koreczków z tortilli mogą znajdować się także świeże owoce lub warzywa do chrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno(...)barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane przez dzieci i całkowicie domowe mini pizze są świetną alternatywą dla zapiekanek ze szkolnego sklepiku. Minni pizze PRZEPIS TUTAJ Muffinki pizzerinki PRZEPIS TUTAJ Sałatki – to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Mogą być warzywne, owocowe, mięsne makaronowe, ryżowe
Blog z ApetytemDziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie(...)bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor). Kasza jęczmienna jest nie tylko
potrawyregionalneDodatki do mięsa są szalenie różnorodne Z jednej stoy tradycyjne oparte na starych sprawdzonych przepisach, z drugiej strony nowoczesne, które pozwalają nam eksperymentować w kuchni. Typowe
Kulinarne pyszności Molkiprostą, smaczną z dodatkiem świeżych ziół. Takie rzeczy zazwyczaj przygotowuję wieczorem a potem w porze obiadu lub kolacji odgrzewam i możemy się cieszyć przepysznym i lekkim posiłkiem. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: – ok 500 g cukinii (użyłam zarówno zielonej jak i żółtej) – ok 500 g młodych ziemniaków – świeże zioła (tymianek, cząber itp) – sól, pieprz, słodką paprykę(...)Ziemniaki na ok 10 minut umieszczamy w gotującej się wodzie, po czym odsączamy i studzimy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry cukinii i ziemniaków, aż całkowicie wypełnimy je warzywami. Na wierzchu posypujemy ziołami, odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, pod przykryciem (najlepiej folii aluminiowej) ok 15-20 minut potem
Szybko Tanio SmacznieUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna Pasjimasła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce(...)momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego
Świat Domowej KuchniWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a
Ostra na Słodko