zapiekanka z serem - 4054 przepisów (strona:218/271)

Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 194

W sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 179

Zapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przystawka – bruschetta z pomidorami 315

Bardzo często zastanawiam się jaką przystawkę przygotować na spotkanie ze znajomymi. Proste pomysły są chyba najlepsze – bruschetta z pomidorami idealne będzie pasowała na przystawkę, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowo pomarańczowy sernik na śniadanie i moje wrażenia ztestowania Optrex spray na zamknięte powieki 237

Dziś znów u mnie sernikowo i do tego zdrowo śniadaniowo. Tak sobie wymyśliłam, że można by zjeść sernik na śniadanie i to wcale nie musi być

Cynamonowe szczęście
Cannelloni z pora z mięsem 131

1 duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego

królestwo garów
Carbonara ze szparagami 195

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 224

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy

Ugotowane pozamiatane
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 231

któremu możemy wstępnie poddusić składniki do potrawy np. na gazie (tzw. funkcja Sauté) lub wykończyć danie np. podpiekając w piekarniku (przykładowo wkładając na 10 minut do piekarnika danie posypane serem). Wybrany przeze mnie wolnowar posiada dwa pokrętła oraz wyświetlacz. Pierwsze pokrętło służy do ustawienia temperatury, a drugie do ustawienia czasu pracy urządzenia. Mamy do wyboru dwa poziomy temperatur: LOW oraz(...)przepisów przetłumaczonych na wiele języków. Druga z kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka

Moja Delicja
R... Risotto dyniowe z białym winem i kurczakiem! 240

Sezon na dynie powoli się kończy, więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1

Kitchens Alphabet
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 157

Wspominałam o naszej nadmorskiej diecie cud. Następnego dnia po opublikowaniu wpisu na jej temat przeczytałam na Onecie artykuł mówiący o straszliwych rzeczach jakie dokonują się w

Kuchnia po mojemu
Cannelloni z mięsem mielonym 176

przy stole". Kiedyś pisałam, że dzieci uwielbiają klasyczną lasagne, penne lub spaghetti z sosem bolońskim, więc to po prostu kolejna wariacja. Niby się mieli nie zorientować, bo coś innego, zapiekanka-niespodzianką, a smak który dobrze znają.  Tylko dodałam sobie potężnej pracy. Zamiast normalnie naładować tego sosu w każdą rurkę  i ułożyć obok siebie w naczyniu, to wymyśliłam(...)obgotowaną rurkę kroimy na dwie połówki każdą połówkę napełniamy  sosem i następnie układamy pionowo (dość ciasno) w naczyniu żaroodpornym  Na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną

bistro mama
Cukinia faszerowana 152

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Piątek: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 200

Anglicy wolą mówić lasagna, natomiast Amerykanie lasagne. Włosi? To zależy od regionu. Wydawać by się mogło, że kto, jak kto, ale Włosi powinni wiedzieć jak powinno się prawidłowo nazywać zapiekankę, gdyż w końcu jest to jedna z flagowych potraw cucina Italiano. Anglicy wymyślili lasagnę Tyle, że pochodzenie lasagne wcale nie jest takie pewne i do ojcostwa przyznają się – uwaga! – Anglicy(...)smaż jeszcze minutę. Włóż na patelnię umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na sito i dokładnie odciśnij z wody. Krok 2 Włóż połowę sera ricotta, cały parmezan, 2 jajka i gałkę muszkatołową do misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż masę do osobnej misy. Nie myj malaksera tylko włóż do niego drugą połowę ricotty

Niedzielny kucharz
2 smaczne propozycje z serii 'nie marnuj żywności' 226

Wpis z serii ‚nie marnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 202

wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano(...)zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself